Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zámecké podzemí v Telči od úterý oživí výstava filmových rekvizit

Na zámku v Telči se blíží k závěru přípravy na otevření nové prohlídkové trasy v zámeckém podzemí. Prohlídku zpestří výstava filmových rekvizit s názvem FS Barrandov v zámeckém podzemí, kterou včera začali instalovat pracovníci pražského barrandovského filmového studia. Trasa se pro veřejnost otevře v úterý 7. června. Prohlídka potrvá kolem 40 minut, za vstupné zaplatí dospělí 50 a děti 30 korun. ČTK to řekl kastelán Bohumil Norek.

Návštěvníci si například budou moci osahat kašírovanou zeď, která je k nerozeznání od pravé. Drobné dekorace, rekvizity a kostýmy budou symbolizovat filmy, které se v telčském zámeckém podzemí natáčely. „Je jich jedenáct, namátkou Jak se budí princezny, Z pekla štěstí, Báthory, Kouzelný měšec a řada dalších,“ řekla pracovnice studia Nela Krejčová.

Výstava, která potrvá nejméně do konce roku, vznikla pouze pro telčské zámecké podzemí. Zámecké podzemí v Telči je podle Krejčové pro filmaře zajímavé svou autenticitou, spletitostí chodeb a různých zákoutí. „Telčský zámek je zajímavý sám o sobě, a když se vybírá lokace, chceme využít, co nejvíc můžeme. Když se točí scény v zámeckých místnostech a zároveň je třeba využít i podzemí, nemusíme jezdit po více místech a máme všechno na jednom místě,“ řekla Krejčová.

 Kromě výstavy uvidí lidé v podzemí základy původního gotického hradu. Středověké podzemní prostory jsou napojeny na chodbový systém spojený s městem, který sloužil jako úniková cesta.

Zámek v Telči je nejvyhledávanější památkou na Vysočině. Za minulý rok si ho podle údajů Národního památkového ústavu prohlédlo 84 500 lidí. Tři dosavadní prohlídkové okruhy se týkají renesančních sálů, obytných místností posledních majitelů zámku, hrabat Podstatzky-Lichtensteinů a také nádvoří se zahradou.

Autoři | Foto www.praha-levne.cz

Štítky výstava, Telč, zámek, Barrandov Studio, purkrabí, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí, Národní památkový ústav, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecké podzemí v Telči od úterý oživí výstava filmových rekvizit | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.