Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská radnice chce znát stav silničních mostů, které má převzít od kraje

Jihlavská radnice chce dostat odborné posouzení stavu mostů, které by měla se silnicemi převzít od kraje po dokončení jihovýchodního obchvatu města. Novinářům to řekl primátorčin náměstek Petr Laštovička (ODS) a požadavek odůvodnil obavami z případných nákladných rekonstrukcí. Stavbu přes pět kilometrů dlouhého obchvatu plánuje kraj, který na ni už požádal o dotaci. O žádosti zatím nebylo rozhodnuto. Části svých silnic kraj předává v případě stavby obchvatu samosprávám i jinde v regionu.

„Platí, že výstavbě obchvatu vždy předchází jednání o uspořádání vlastních vztahů k souběžným silnicím, u kterých se realizací obchvatu sníží dopravní význam,“ sdělila dnes mluvčí kraje Jitka Svatošová. Kraj podle ní vždy nabízí městu k převzetí komunikace v dobrém stavu, opravené a s odpovídající životností.

O záležitosti jednalo i poslední jihlavské zastupitelstvo. Návrh, aby město v případě vybudování obchvatu převzalo část silnice II/602 procházející městem, předložil zastupitel za opoziční ANO Zdeněk Faltus. „Dohoda už byla nějakým způsobem předjednána a kraj s tím počítal,“ řekl. Návrh ale neprošel. ANO bylo minulé dva roky ve vedení radnice.

Laštovička řekl, že k dohodě mezi městem a krajem zatím nedošlo. „A není vinou současného vedení, že není, protože my tu jsme tři měsíce,“ uvedl. I nynější představitelé Jihlavy podle něj považují stavbu obchvatu za důležitou. Zástupci kraje podle náměstka ale nemluvili jen o předání silnice číslo 602 s Brněnským mostem, ale i o dalších úsecích včetně mostů Znojemského a Pražského.

Náměstek uvedl, že při přípravě smlouvy o předání části krajských silnic městu bude žádat odborné posouzení stavu mostů, které na nich jsou. Podle něj jen přestavba Brněnského mostu by v dnešních cenách stála tři čtvrtě miliardy korun. Kdyby se ukázalo, že jeho životnost končí třeba za 30 let, muselo by město odkládat ročně stranou 20 až 30 milionů, uvedl Laštovička a dodal, že se bude snažit vyjednat i to, aby se kraj trvale podílel na údržbě těchto silnic, protože nepřestanou mít krajský význam ani po dokončení obchvatu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky most, oprava, radnice, kraj, rekonstrukce, silnice, ODS, ANO 2011, Zdeněk Faltus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice chce znát stav silničních mostů, které má převzít od kraje | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.