Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidiči, v Jihlavském tunelu dejte nohu z plynu. Od pondělí se v něm začne měřit rychlost

Již brzy, konkrétně od pondělí 25. února, si musí všichni řidiči projíždějící Jihlavským tunelem dát pozor na své tachometry. Od tohoto dne se zde totiž začne měřit rychlost. Toto opatření zveřejnil na své úřední desce Kraj Vysočina. V tunelu je nyní povoleno jezdit šedesátkou. Štěstím v neštětí tak bude pro některé řidiče to, že přestupkem bude hodnoceno podle stanoviska policie až překročení rychlosti 70 km/h.

Úředníci Krajského úřadu Kraje Vysočina Odboru dopravy a silničního hospodářství vydali na základě žádosti města Jihlavy opatření obecné povahy pro stanovení přechodné úpravy provozu v Jihlavě. Konkrétně se jedná úpravu provozu na silnici I/38 v km cca 167,200 – 167,800 v úseku od mimoúrovňové křižovatky silnice I/38 a místní komunikace (ul. Vrchlického) až po mimoúrovňovou křižovatku silnice I/38 a silnice II/602 (ul. Žižkova) v Jihlavě z důvodu měření úsekové rychlosti v Jihlavském tunelu. Platnost stanoviska je od 25. 2. 2019 do 31. 5.2019. „Prodloužení doby platnosti stanoviska bude možné po statistickém vyhodnocení provozu úsekového měření rychlosti vozidel v daném úseku, ve vztahu k bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích,“ uvádí ve svém rozhodnutí Jaroslav Procházka z krajského odboru dopravy.

Jihlavská radnice plánuje v tunelu využít vlastní vybavení na úsekové měření rychlosti aut, které město koupilo v roce 2018. Kamery poprvé sloužily na opravované části dálnice D1 u Jihlavy, kde v létě stavební práce skončily. Jihlavští radní loni v září doporučili systém používat na pěti místech, která navrhla policie.

PSALI JSME: Řidiči, nohu z plynu! Na pěti místech v Jihlavě se bude nově měřit rychlost 

Instalaci dopravního značení provedou Služby města Jihlavy podle striktních pravidel Policie ČR. Úsek, na kterém se nyní bude měřit rychlost, bude vyznačen nově nakreslenou čárou. Kamery na měření rychlosti nesmí zasahovat do průjezdního profilu vozovky a nesmí oslňovat ani jinak omezovat řidiče. „Hladina nastavení měřiče bude taková, aby určující hranice pro vyvození odpovědnosti za přestupkové jednání byla min. 70 km/h,“ uvedl ve svém stanovisku Jiří Kučera z dopravního inspektorátu.

 Souhlasné stanovisko k provozu radaru na úsekové měření rychlosti bude vydáno až po předložení platného ověřovacího a kalibračního listu měřicího zařízení. Minimálně první dny tedy ještě mohou být řidiči relativně v klidu. Radar se bude muset zkalibrovat a až poté bude moci magistrát začít vybírat pokuty za porušení rychlosti.

Foto Stavba Vysočiny

Štítky Jihlavský tunel, měření, rychlost, kamera, řidič, tunel, silnice, Jihlava, Kraj Vysočina, Jiří Kučera, Jaroslav Procházka, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, v Jihlavském tunelu dejte nohu z plynu. Od pondělí se v něm začne měřit rychlost | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.