Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

FOTO: Nový kruhový objezd na přivaděči je hotový. Padlo na něj šest tisíc tun asfaltové směsi

Na začátku letošního května začalo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) s výstavbou nové okružní křižovatky na silnici I/38. A jak dnes informoval regionální mluvčí Jiří Veselý, práce jsou již dokončeny a úsek bude v pondělí 23. září uvedený do provozu.

Podle posledního sčítání místem projede denně více než 12 500 vozidel, z toho přibližně 30 % tvoří nákladní vozidla a kamiony.

„Původně šlo o komplikovanou stykovou křižovatku silnice I/38 s větví exitu 112 dálnice D1. Její přestavba na okružní zajistí v místech s vysokou intenzitou dopravy větší plynulost i bezpečnost silničního provozu," sdělil novinářům Jiří Veselý. 

Stavba nového „kruháče" byla zahájena začátkem letošního května, konkrétně to bylo 10. května úderem páté hodiny ranní. V průběhu výstavby řidiči zaznamenali hned několik dopravních omezení. V červenci byla dokončena první půlka nové okružní křižovatky a byl na ní převeden provoz. Pak se práce soustředily na budování druhé poloviny stavby a také na rekonstrukci vozovky větve exitu 112 dálnice D1, jak na sjezdu směr Havlíčkův Brod a Jihlava, tak také na nájezdové rampě směr Praha.

VIDEO: Stavba nové okružní křižovatky na přivaděči dnes začala. Podívejte se na zahájení prací

Dnes úderem páté hodiny ranní zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) výstavbu nové okružní křižovatky na silnici I/38 na dálničním přivaděči u exitu 112. Jak zaznělo dnes dopoledne na tiskové konferenci přímo v místě stavby, jejím hlavním...

„Výstavba si vynutila úpravu terénu v okolí vozovky, což zahrnovalo i kácení především náletových dřevin. Celkem bylo použito na 6 tisíc tun asfaltové směsi a položeny byly dlažební kostky na ploše cca 1 000 m². Rekonstrukcí prošel systém odvodnění, a navíc byl i nový vybudován. Obnovou a doplněním prošla i ocelová svodidla. Na místě teď probíhají dokončovací práce a během pondělí 23. září bude stavba uvedena do provozu. Jediné omezení provozu zůstane v exitu 112 dálnice D1, kde zůstane uzavřena nájezdová rampa směr Praha. Důvodem je probíhající oprava mostu na dálnici D1 v km 112. Nájezdová rampa totiž vyúsťuje na právě rekonstruovaný most. Její uvedení do provozu plánujeme v listopadu. Naopak sjezd na Havlíčkův Brod a Jihlavu bude od pondělí opět umožněn," nastínil mluvčí ŘSD. 

Jednotlivé jízdní pruhy jsou směrově upraveny, aby se přizpůsobily tvaru okružní křižovatky. Základní šířka jízd­ních pruhů v nových ramenech okružní křižovatky je 3,50 m.

Nová okružní křižovatka má vnější průměr 44 metrů. „Jsou na ní tři samostatné bypasy, což zajistí plynulost dopravy," popsal během zahájení stavby Aleš Kratina, ředitel jihlavské pobočky ŘSD.

Zhotovitelem stavby je společnost Strabag, a.s. Předpokládaná cena stavby byla 67 milionů korun, v soutěži nakonec došlo ke snížení téměř o 10 milionů, konečné náklady se tedy dostanou na 58 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením ŘSD

Štítky doprava, křižovatka, okružní, I/38, ŘSD, Pávov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nový kruhový objezd na přivaděči je hotový. Padlo na něj šest tisíc tun asfaltové směsi | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.