Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Obchvat Brtnice vyjde na 600 milionů korun, dělníci se dají do práce letos v září

Silniční obchvat města Brtnice na Jihlavsku postaví firma Eurovia CZ za 600 milionů korun včetně daně. Vyplývá to ze smlouvy o dílo v Registru smluv. Na zakázce budou stavbaři pracovat od letošního září.

Nová část silnice bude měřit 3,8 kilometru, auta by po ní měla začít jezdit v září 2027. Je to jedna ze staveb potřebných kvůli přepravě těžkých a rozměrných dílů pro nový jaderný zdroj elektrárny Dukovany.

Obchvat Brtnice patří mezi stavby, na které dostane Vysočina kvůli Dukovanům peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Mezi tyto akce patří také letos zahájená stavba druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy. „Stejný model realizace a financování je Kraj Vysočina připraven aplikovat u obchvatu Zašovic, Okříšek, Slavětic nebo Velkého Meziříčí,“ sdělil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO) k dalším chystaným stavbám na silnicích kraje směrem do Dukovan.

Tři mosty a protihluková stěna

Obchvat vyvede z Brtnice silnici druhé třídy 405, po níž auta jezdí mezi krajskou Jihlavou a Třebíčí. Teď hlavní tah prochází náměstím tohoto téměř čtyřtisícového města. Na obchvatu budou tři mosty i protihluková stěna. Celá stavba by měla být hotová na konci ledna 2028.

Cena zakázky v soutěži klesla. Podle věstníku veřejných zakázek byla její předpokládaná hodnota 723 milionů korun bez DPH, vybraná firma se ji zavázala zhotovit za 496,3 milionu korun bez daně.

Stavba obchvatu Jihlavy pokračuje východní částí. Bude stát 277 milionů, které zaplatí stát

Kraj Vysočina zahájil stavební práce na druhé části jihovýchodního obchvatu krajského města, aktuálně se tak pracuje na obou větvích největší silniční stavby v kraji.

Kraj Vysočina by podle dřívějších údajů měl tento rok ze státního fondu na obě nové silniční stavby související se stavbou dukovanských bloků dostat celkem 200 milionů korun. Na druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy stavbaři pracují od konce letošního května. Tato stavba bude stát 277 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Brtnice, obchvat, cena, Eurovia CZ, dostavba Dukovan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Brtnice vyjde na 600 milionů korun, dělníci se dají do práce letos v září | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.