Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Stavba obchvatu Jihlavy pokračuje východní částí. Bude stát 277 milionů, které zaplatí stát

Kraj Vysočina zahájil stavební práce na druhé části jihovýchodního obchvatu krajského města, aktuálně se tak pracuje na obou větvích největší silniční stavby v kraji.

Jižní část mezi silnicemi na Znojmo a na Třebíč začali dělníci budovat v prosinci 2022, loni udělali velký kus práce a nyní už jsou klíčové stavební objekty téměř hotové, dělníci tam finišují se svahováním zářezů. Kompletně mají mít hotovo už letos na podzim.

Jihovýchodní obchvat Jihlavy
- část JIH - 2,4 kilometrů dlouhá spojka silnice na Třebíč a Znojmo za více než 600 milionů, zhruba polovinu platí Evropsaká unie, polovinu Kraj Vysočina
- část VÝCHOD - 3,5 kilometrů dlouhý úsek mezi silnicemi na Třebíč a na Velké Meziříčí, vyjde na 277 milionů, které zaplatí stát

Trasa budoucího obchvatu se již začíná rýsovat také v polích mezi silnicemi na Třebíč a na Velké Meziříčí. „Východní část čekají několikatýdenní zemní práce a povinný archeologický průzkum,“ informovala krajská mluvčí Jitka Svatošová. Tato část bude měřit tři a půl kilometru, tedy zhruba o kilometr více než jižní část. je však podstatně jednodušší.

S pracností souvisí i cena. Východní část vyjde oproti jižní zhruba na polovinu, přesněji 277 milionů a nebude to z krajské pokladny. „Po intenzivních jednáních jsme získali na stavbu státní dotaci. Patří totiž mezi klíčové úseky pro přepravu nadrozměrných komponent pro stavbu dalších bloků dukovanské elektrárny,“ informoval hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO).

Východní větev počítá s dvěma mosty přes meliorační potoky, kde bude technologie přepjaté železobetonové konstrukce. Vznikne také podjezd pro pěší a cyklisty do městské části Kosov. Hotovo má být do podzimu 2025.

Do několika týdnů by se měl začít stavět také obchvat Brtnice, rovněž klíčový pro návoz materiálu k Dukovanům. „Předpokládaná cena téměř čtyřkilometrového obchvatu je zhruba sedm set miliónů korun,“ doplnil Vítězslav Schrek s tím, že i v tomto případě pomůže státní dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky obchvat, jihovýchodní obchvat Jihlavy, investice, část východ, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Jihlavy pokračuje východní částí. Bude stát 277 milionů, které zaplatí stát | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.