Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Prázdniny patří na silnici mezi nejrizikovější období roku. Policisté si tento víkend posvítí na provoz

Začátkem prázdnin bývá na silnicích silný provoz, policisté tak o tomto víkendu zvyšují dohled nejen na řidiče, ale i na cyklisty a chodce. Vyhlásili sérii dopravně bezpečnostních akcí.

Snahou policistů je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit počet dopravních nehod na silnicích Vysočiny. „Dopravně bezpečnostní akce s různým zaměřením pak budou postupně pokračovat také po celé letní prázdniny,“ avizovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Tři nejdůležitější zásady pro cyklisty:
Sledujte pozorně provoz okolo sebe
Při každé změně směru jízdy dávejte včas a zřetelně znamení paží
Pravidelně kontrolujte technický stav jízdního kola

Řidiči, motocyklisté, cyklisté i chodci musí počítat s tím, že se s policejními hlídkami setkají nejen na dálnici D1 a silnicích první třídy, ale také na silnicích nižších tříd, a to zejména v lokalitách, kde se nacházejí turistické a chatové oblasti.

Policisté dále připomínají, že v souvislosti s opravami silnic musí auta jezdit po objízdných trasách, kde je silný provoz. Ten se ještě zvýší při cestách na dovolené. „Z tohoto důvodu se na mnoha místech řidiči nevyhnou delšímu čekání v kolonách, proto je důležité, aby se při jízdě chovali ohleduplně a dodržovali dopravní značení,“ uvedla Čírtková a jako velice problematické místo označila dálniční přivaděč. v blízkosti nájezdu na dálnici.

Přilby zachraňují životy

V létě se pak často na silnicích pohybují děti i dospělí na kolech, koloběžkách nebo bruslích, kteří zapomínají na používání ochranných prostředků jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Přilba je povinná do osmnácti let, vhodné je ale používat jí i v dospělosti. „Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život,“ připomněla mluvčí.

Řidiči v autech i motorkáři pod drobnohledem policistů, ti zjistili vyšší rychlost i jízdu bez pásů. Padlo 123 pokut

Policisté na Vysočině mají za sebou dopravně bezpečnostní akci, během které zkontrolovali 383 vozidel. Zaměřili se hlavně na motorkáře. Při těchto kontrolách padlo 123 pokut.

Policie pak bude dohlížet také nad veřejným pořádkem v rámci nejrůznějších kulturních, sportovních a společenských akcí. Kontrolovat budou také plavidla na vodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky dopravně bezpečnostní akce, kontroly, silnice, policie, prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny patří na silnici mezi nejrizikovější období roku. Policisté si tento víkend posvítí na provoz | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.