Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Řidiči v autech i motorkáři pod drobnohledem policistů, ti zjistili vyšší rychlost i jízdu bez pásů. Padlo 123 pokut

Policisté na Vysočině mají za sebou dopravně bezpečnostní akci, během které zkontrolovali 383 vozidel. Zaměřili se hlavně na motorkáře. Při těchto kontrolách padlo 123 pokut.

„Zjistili jsme 124 přestupků, za které jsme na místě uložili 123 pokut v příkazním řízení. Jeden přestupek jsme oznámili správnímu orgánu. Celkem 52 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, osm držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení a 24 nepoužití bezpečnostních pásů. V devíti případech jsme u kontrolovaných vozidle zjistili nevyhovující technický stav. V jednom případě jsme uložili zahraničnímu řidiči kauci ve výši 3500 korun za nepředložení řidičského průkazu a překročení nejvyšší povolené rychlosti,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

V pěti případech se přestupku v dopravě dopustili řidiči motocyklů. A právě na ně byla včerejší kontrolní akce zaměřena především.

Řidiče kontrolovalo dvacet policejních hlídek, dvanáct hlídek provádělo kontroly na motorce. Policisté kontrolovali dodržování povinností, které vyplývají ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, zejména dodržování rychlostních limitů, směr a způsob jízdy, jízda v jízdních pruzích a předjíždění v místech, kde jsou umístěny dopravní značky zakazující předjíždění.

Kontrola technického stavu 

„Při kontrole jsme prováděli dechové zkoušky a v případě podezření také testy na drogy. Kromě kontroly předepsaných dokladů pro provoz a řízení motocyklu se policisté zaměřili na kontrolu technického stavu,“ jmenuje Dana Čírtková.

Policie na Vysočině během neděle šetřila hned tři dopravní nehody, v nichž figurovali motorkáři. Krátce po poledni havaroval na 130. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu řidič na motocyklu Harley Davidson se zahraniční registrační značkou.

Oba předjížděli, ale pak do sebe narazili. Srážka dvou Harleyů si vyžádala škodu za 350 tisíc korun

Ke střetu dvou motocyklů Harley Davidson došlo ve čtvrtek dopoledne u Osové Bítýšky na Žďársku. Po nehodě, která vznikla při předjíždění osobních vozidel, byla majetková škoda předběžně vyčíslena na 350 tisíc korun.

„Motocyklista projížděl po dálnici v přídatném jízdním pruhu s podhuštěnou zadní pneumatikou. Nezastavil a pokračoval v jízdě, kdy došlo vlivem přehřátí a nadměrného zatížení pneumatiky k defektu zadní pneumatiky a motocyklista havaroval. Na místě poskytli zraněnému muži první pomoc svědci, kteří projížděli kolem, a na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Padesátiletý cizinec byl s těžkým zraněním transportován vrtulníkem do nemocnice v Brně,“ popisuje mluvčí Čírtková.

Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí.

Další incident se odehrál krátce před 16. hodinou na silnici II/152 u obce Račice u Hrotovic. Motocyklistka projížděla po silnici s motocyklem Honda směrem od obce Jaroměřice nad Rokytnou k obci Račice. Nepřizpůsobila rychlost jízdy a po projetí levotočivé zatáčky sjela s motocyklem do silničního příkopu, kde havarovala.

„Při dopravní nehodě došlo ke zranění devětatřicetileté motocyklistky, která musela být převezena zdravotnickou záchrannou službou na urgentní příjem do brněnské nemocnice k dalšímu vyšetření. Dechová zkouška vzhledem k okolnostem a zranění nebyla na místě dopravní nehody provedena, policisté zajistili odběr krve ve zdravotnickém zařízení. Další okolnosti nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč,“ doplnila Čírtková.

Úmrtí nebo těžké zranění 

Z dlouhodobých statistik dopravní nehodovosti na Vysočině vyplývá, že v případě dopravních nehod motocyklistů je ve dvou třetinách z nich viníkem motorkář.

Policie v loňském vyšetřovala dopravní nehody, na nichž mělo účast celkem 141 motocyklistů. „V 95 případech motocyklisté nehodu zavinili. V roce 2021 havarovalo v našem kraji 133 motocyklistů a 83 nehodu zavinilo. Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty," říká Dana Čírtková.

„Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci našeho dohledu nad silničním provozem také o nadcházejících letních prázdninách", dodává vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina David Jirák s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, hlídka, policie, motorka, vozidlo, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči v autech i motorkáři pod drobnohledem policistů, ti zjistili vyšší rychlost i jízdu bez pásů. Padlo 123 pokut | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.