Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Inspirace Jihlavou? Humpolec začne regulovat parkování v centru města, dvě hodiny budou zadarmo

Humpolec na Pelhřimovsku bude regulovat parkování v centru města. Od 1. července zavede parkovací zóny na Horním a Dolním náměstí a také v Husově ulici. Ve všední dni tam bude zdarma stání jen na dvě hodiny.

Podle starosty Petra Machka (Humpolec GO!) město dosud parkování v ulicích nijak neomezovalo. Nyní chce, aby stání sloužila jen ke krátkodobému parkování pro ty, kteří si potřebují ve městě něco vyřídit a aby v nich celodenně neparkovali ti, kteří v centru pracují.

Regulace parkování v Humpolci:
- zahájení od 1. července
- v pracovní dny v době od 8 do 16 hodin
- maximální doba parkovní 2 hodiny
- lokality Horní náměstí, Dolní náměstí, ulice Husova

„Nezavádíme parkovací automaty, které jsou jednak finančně náročné na pořízení a zároveň je to už taková restrikce, že vybíráte peníze. Chceme jít takovou měkčí metodou, zavádíme parkování na parkovací kotouče,“ vysvětlil Petr Machek s tím. že maximální doba parkování jsou dvě hodiny.

Tato pravidla přitom budou platit pouze ve všední dny od osmi ráno do pěti odpoledne, jindy jsou volně přístupná. „Pokud tam budete stát déle než dvě hodiny, může se vám stát, že dostanete pokutu,“ řekl Machek k pravidlům od pondělí do pátku. Protože Humpolec nemá městskou policii, bude parkující řidiče kontrolovat úředník města.

Místa je ve městě dost

K tématu se uskuteční veřejná prezentace, bude 25. června od čtyř hodin odpoledne v Mikádu. První regulace přitom vychází ze studie, kterou má město od předloňska. Počítá se v ní i s dalšími etapami omezení parkování. K jejich zavedení se ale podle starosty sáhne až v okamžiku, kdy si vyhodnotí dopady prvních změn.

Podle studie je míst k parkování ve městě dost, jen se nevyužívají rovnoměrně všechna. „Když se zreguluje doprava někde, auta se přesunou jinam, což automaticky nemusí být na škodu, protože jinde jsou místa volná. Jen se tam nestojí, protože je to daleko, už se musí jít do té kanceláře tři minuty, což je ale pořád v pořádku," dodal Machek. Docházková vzdálenost u dlouhobého parkování do deseti minut je podle něj přijatelná.

Radši si odřít porsche, než studovat pravidla parkování? Modré zóny v Jihlavě přináší kuriózní situace

Jihlava začne již brzy rozšiřovat modré zóny. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

Podobně jako v Jihlavě, i v Humpolci mají změny v parkování své přiznivce i odpůrce. „Nevidím na tom nic špatného. Naopak si myslím, že občané ocení, že budou mít kde zaparkovat při vyřizování věcí na městském úřadu,“ usoudila třeba Hana Burdová. Mezi odpůrce modrých zón naopak patří Jaroslav Kubík, který dojíždí za prací do krajského města. „Dokonale okopírovaná Jihlava,“ povzdychl si.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky parkování, modré zóny, placené stání, platba, Humpolec, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspirace Jihlavou? Humpolec začne regulovat parkování v centru města, dvě hodiny budou zadarmo | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.