Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Poslední a bude hotovo. Na D1 dnes přibude poslední značka, která zakazuje předjíždění řidičům kamionů

Od podzimu loňského roku mají řidiči kamionů zákaz předjíždění, a to v čase od 6 do 22 hodin na vybraných úsecích dálnice D1. Osazování značkami probíhalo nadvakrát, první značky pracovníci firmy osadili vloni na podzim, pokračovali pak od konce letošního dubna. A dnes odpoledne bude usazena vůbec poslední značka. Jak upřesnilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), stane se tak v 15 hodin na odpočívce Devět křížů ve směru na Brno.

„V první etapě byly osazeny značky mezi kilometry 90 až 112 a mezi kilometry 141 až 182, to znamená, že nyní ve druhé etapě osazujeme zákaz předjíždění mezi kilometry 21 až 90 a 112 až 141 obousměrně, tedy na Prahu i na Brno,“ řekl novinářům v sobotu 27. dubna, kdy začala druhá etapa osazování, Jan Rýdl, mluvčí ŘSD. 

VIDEO: Na D1 přibyly další značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždění. Celkem jich bude 250

Na vybraných úsecích dálnice D1 od podzimu loňského roku platí zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Na to upozorňují značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždět v době od 6 do 22 hodin. Dnes dopoledne začala druhá etapa...

Během května měli pracovníci specializované firmy Zlinmark za úkol usadit 250 takových značek. Podobný počet se na D1 objevil už na podzim roku 2023.

Zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny platí s okamžitou platností od chvíle instalace dopravní značky.

Rýdl upřesnil, že jde o plošný zákaz předjíždění. „Vyjma míst, kde jsou typicky více než dva jízdní pruhy, kde je stoupání. To znamená, že ve směru na Prahu může nákladní doprava předjíždět celkem na 28 kilometrech a ve směru na Brno celkem na 38 kilometrech,“ zmínil Rýdl.

Kvůli zimě nebylo možné betonovat 

Zmíněná firma během tohoto měsíce zároveň osadila všechny značky z první etapy, které byly osazené jako dočasné, protože kvůli zimním měsícům je nebylo možné betonovat. 

Kontrolám dodržování zákazu předjíždění kamionů se věnují dálniční policisté z Velkého Beranova stejně jako jejich kolegové z oddělení silničního dohledu, a to v rámci běžné služby, případně během mimořádných dopravně bezpečnostních akcích.

Za porušení zákazu předjíždění lze uložit pokutu až 5 500 korun a řidič dostane šest trestných bodů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky doprava, značka, zákaz, kamion, nákladní, předjíždění, dálnice, D1, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední a bude hotovo. Na D1 dnes přibude poslední značka, která zakazuje předjíždění řidičům kamionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.