Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Zastavíte občas v zákazu? Od května to sleduje monitorovací auto, hrozí pokuty

Novou funkci má od května auto s kamerami na střeše projíždějící ulicemi krajského města. Kromě sledování obsazenosti parkovišť a kontroly parkování bude nově hlídat i dodržování zákazů stání a zastavení. To má vést řidiče k častějšímu dodržování pravidel.

„V celém centru města platí zóna zákazu stání. To znamená, že mimo modré čáry je možné na vhodných místech maximálně zastavit, nikoliv stát. Při zastavení by se řidič vůbec neměl vzdálit od svého auta. Zákon zastavení určuje pouze pro nastoupení a vystoupení osob nebo naložení a vyložení nákladu,“ připomněl ředitel Městské policie Jihlava Stanislav Maštera.

Monitorovací auto jezdí Jihlavou od loňského října, od letošního ledna kontroluje dodržování pravidel. Měsíčně najezdí 2 500 kilometrů a zkontroluje asi 185 tisíc parkovacích míst. Dosud měsíčně vytvořilo kolem 1 200 dokumentací porušení pravidel parkování.

Auta, která stojí mimo modré čáry, překážejí ostatním řidičům, chodcům i cyklistům. Stává se, že parkují příliš blízko u přechodů, křižovatek. vjezdů nebo tam, kde pak nezůstane dostatečná šířka silnice.

Co se týká zákazů zastavení, bude městská policie tolerovat, když tam auto bude stát méně než dvacet minut. „Monitorovací auto kolem každého špatně stojícího auta projede vždy dvakrát a zdokumentuje jej po minimálně dvaceti minutách. Přestupek proti zákazu stání pak vznikne pouze na základě těchto dvou průjezdů,“ uvedl k novince primátor města Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Monitorovací auto sleduje ulice. Chyby při placení parkování jsou časté a vždy znamenají pokutu

Monitorovací auto má za sebou první den sledování, zda řidiči v Jihlavě parkují podle pravidel. A hned zaznamenalo desítky přestupků, za které budou muset motoristé zaplatit.

Něco jiného budou zákazy zastavení. Tam bude stačit, když kolem monitorovací auto projede jednou. „Dokumentaci obou typů přestupků systém monitorovacího auta předá informačnímu systému magistrátu, kde úředník dokumentaci zkontroluje a systém pak vytvoří a odešle výzvu provozovateli vozidla,“ popsala další postup Aneta Hrdličková z magistrátu.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky parkování, monitorovací auto, zákaz zastavení, zákaz stání, modré zóny, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavíte občas v zákazu? Od května to sleduje monitorovací auto, hrozí pokuty | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.