Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Most u Řehořova bude brzy srovnán se zemí. Řidiče na D1 kvůli demolici čeká omezení i úplná uzavírka

Řidiči, kteří budou v termínu od 22. do 25. března projíždět po dálnici D1, se musí v úseku u Řehořova na Jihlavsku připravit na dopravní omezení. To bude souviset s plánovanou demolicí mostu, který je z roku 1979 a primárně sloužil k přesunu zemědělských strojů z Řehořova na pole, na opačné straně dálnice. 

Nadjezd, který je již ve špatném technickém stavu, najdeme na 127. kilometru dálnice D1. „Postaven byl v roce 1979 a primárně sloužil k přesunu zemědělských strojů z Řehořova na pole, na opačné straně dálnice. Na základě provedeného diagnostického průzkumu z roku 2022 je mostní objekt zařazen k demolici z důvodu zjištěného špatného stavu. Hodnoty zatížitelnosti jsou tak malé, že most není schopen v budoucnu přenášet zatížení současného silničního i zemědělského provozu," vysvětluje Jiří Veselý z oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). 

Demolice nadjezdu u Řehořova bude stát 2,45 milionu korun bez DPH, provede ji společnost Mrozek. O výběru firmy informovalo ŘSD na začátku letoška.

Původně měl jít most k zemi letos v lednu, ŘSD ale demolici kvůli chladnému počasí přesunulo na jaro. Jak v polovině ledna informoval Jiří Veselý, na stanovených objízdných trasách by v zimních měsících mohla mít technika údržby problémy ošetřit vozovky. Nadjezd je už delší dobu uzavřený, nesmí se přes něj jezdit ani chodit

Redakce Jihlavské Drbny se v den, kdy se rozhodlo o posunu termínu bourání mostu, obrátila na předsedu osadního výboru v Řehořově Jana Rathouského, který se nový termín demolice dozvěděl až v ten samý den z médií. „Z ŘSD nás ani vedení městyse Kamenice nikdo nekontaktoval, máme informace z médií. Takže čekáme, že i přesný termín demolice se dozvíme z médií. Ale to vše zapadá do komunikace ŘSD s námi, to je takový ten lidský přístup státu k občanům. Jen když něco potřebují, to jsme jim dobří," pokrčil tehdy rameny Jan Rathouský.

K vlastnictví mostu z roku 1979 se nikdo nehlásí, majitele neurčil ani soud. Jeho odstranění loni nařídilo ministerstvo dopravy.

První stroje se do mostu „zakousnou" v pátek 22. března ve 21 hodin, demolice skončí v pondělí 25. března v 7:00. Po dobu bourání mostu musí řidiči počítat s dopravním omezením.

Úplná uzavírka 

Provoz bude veden v režimu 1+1, tedy jedním pruhem ve směru na Prahu a jedním pruhem ve směru na Brno. V noci ze soboty na neděli, konkrétně od sobotní 21. hodiny do nedělní 9. hodiny však bude provoz na dálnici v místě prací mezi Exit 119 Velký Beranov a Exit 134 Měřín zastaven úplně a k dispozici budou vyznačené objízdné trasy," upozornil Veselý. 

Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 t povede obousměrně mezi Exit 119 Velký Beranov a Exit 134 Měřín po silnici II/602 přes Řehořov s tím, že na dvou mostech na této trase, kvůli jejich nižší zatížitelnosti, bude kyvadlový provoz, řízený regulovčíky. „Pro vozidla do 3,5 t bude objížďka mezi Exit 19 Velký Beranov a Exit 134 Měřín vedena rovněž obousměrně po silnicích II/353 a II/348 přes Zhoř, Stáj, Arnolec a Černou s tím, že v obci Arnolec se kvůli prudké a úzké zatáčce doprava rozdělí a směr Brno bude vedena k obci Jersín a odtud do Černé," nastínil dále Veselý s tím, že ŘSD všechny řidiče prosí o respektování přechodné úpravy provozu, na který zároveň budou dohlížet přítomné policejní hlídky. 

Obyvatelé požadují nový most 

Náhradu za toto přemostění ŘSD podle listopadového vyjádření mluvčího ŘSD Jana Rýdla stavět nebude.

Most u Řehořova půjde brzy k zemi. Za jeho náhradu budeme i dál bojovat, vzkazují s odkazem na minulost lidé z obce

Už během ledna dojde k demolici zchátralého mostu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku. Jeho likvidace vyjde na 2,45 milionu korun bez DPH. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) již vybralo firmu, která most ve druhé polovině ledna odstraní....

Pokud by nový most obce chtěly vybudovat, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci, uvedl. Obyvatelé Řehořova dlouhodobě vyžadují nový most. Důvod sahá do historie, podle předsedy Rathouského lidé chtějí most jako kompenzaci za ztrátu tří polních cest, které v minulosti musely ustoupit výstavbě dálnice D1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Řehořov

Štítky most, nadjezd, demolice, ŘSD, dálnice, D1, dálniční, Řehořov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most u Řehořova bude brzy srovnán se zemí. Řidiče na D1 kvůli demolici čeká omezení i úplná uzavírka | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.