Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava rozšíří zóny s placeným parkováním, někde se bude stát zdarma. Pravidla dodržuje až 90 procent řidičů

Jihlava rozšíří v první polovině roku zóny s placeným parkováním. Vyznačené budou postupně od dubna do června v lokalitách Fibichova, Ke Skalce, U Hřbitova a Zborovská. Nový systém parkování zavádí krajské město od loňského jara. Jak dnes řekl novinářům primátor Petr Ryška (ODS), režim na některých již zpoplatněných městských parkovištích bude letos zjara upraven, někde bude nově možné parkovat zdarma v neděli.

Úpravy pravidel parkování v již zavedených zónách by měly platit od dubna. „Je to na základě dat, která máme k dispozici. Víme, že si tuhle změnu můžeme dovolit," řekl primátor Petr Ryška. 

Speciální kontrolní auto provozované městskou policií sbíralo data o obsazenosti parkovišť v Jihlavě v různých hodinách od poloviny loňského října. Zatím najezdilo skoro 4000 kilometrů, zkontrolováno bylo 310 tisíc aut. Z dosavadních jízd podle radnice vyplývá, že pravidla dodržuje 85 až 90 procent řidičů. Nyní se tento monitorovací vůz zaměří také na dodržování pravidel parkování.

Bezplatné parkování 

Na svislých dopravních značkách u parkovacích zón jsou barevně odlišené tři režimy parkování. Bezplatné parkování bude od jara možné v neděli a o svátcích v oranžových a fialových zónách. V oranžových zónách, které jsou od pondělí do pátku přes den určené pro návštěvníky, budou moci Jihlavané s rezidentními kartami parkovat déle. Teď tam mohou od pondělí do pátku jejich auta stát od 17:00 do 7:00, nově to bude od 16:00 do 8:00.

Ve fialově vyznačených zónách, které jsou často poblíž úřadů či sportovišť, chce radnice poskytnout dojíždějícím první dvě hodiny bezplatného parkování. „Fialový režim bývá blízko občanské vybavenosti a současně dále od rezidentních oblastí," uvedl primátor. Další údaje k chystaným úpravám režimu parkování jsou na webu. 

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Modré parkovací čáry se letos rozšíří do dalších oblastí

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výstavby nových objektů a také třeba dopravy. Pojďme si nyní představit poslední, čtvrtou část z nich. Tentokrát se plánované novinky týkají nového systému...

Lidé s průkazem ZTP/P

Lidé, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P určitě uvítají jisté zjednodušení. Mohou ti vyřídit roční oprávnění a parkovat s ním na všech parkovištích v systému. Osoby ZTP s parkovacím průkazem si dosud musely vyřizovat návštěvnická parkovací oprávnění. „U významných cílů, například u hlavní pošty nebo u finančního úřadu budou vyhrazená stání v oranžovém režimu změněna, osoby s parkovacím průkazem budou moci zaparkovat až na dvě hodiny zdarma, a to s parkovacím kotoučem. Tuto změnu jsme připravili po konzultacích s Národní radou osob se zdravotním postižením,“ uvedl k novince radní Jihlavy David Beke.

Kam putují vybrané peníze? 

Nový systém parkování zvýhodňuje Jihlavany, postupně se rozšiřuje z centra do dalších lokalit. Letos na podzim by se zóny mohly objevit také v okolí nemocnice. Změny radnice zdůvodnila nedostatkem míst pro auta, jichž přibývá. Peníze vybrané za parkování dává do fondu na různá opatření související s dopravou. Za minulý rok podle dřívějších údajů město očekávalo z vybraného parkovného asi 16 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Ježkovy oči

Štítky doprava, parkování, pravidla, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava rozšíří zóny s placeným parkováním, někde se bude stát zdarma. Pravidla dodržuje až 90 procent řidičů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.