Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Už tu měly jezdit rok. Jihlavský dopravní podnik přebírá zpožděnou dodávku šesti parciálních trolejbusů

Dopravní podnik města Jihlavy do konce letoška dostane všech šest nových parciálních trolejbusů, které měly jezdit ulicemi města už od loňského června. Tři vozy nyní testuje ve zkušebním provozu, zbývající očekává v prvních třech dnech příštího týdne. Na zakázku za víc než 70 milionů korun má podnik slíbenou dotaci, při dodržení výše uvedených termínů by ji neměl ztratit.

Dodávka nových trolejbusů má zpoždění. Na vyřazené vozy z Jihlavy musí počkat i cestující na Ukrajině

Více než roční zpoždění, zhruba čtrnáctiměsíční, bude mít dodávka šesti nových parciálních trolejbusů pro jihlavský dopravní podnik (DPMJ). Novými vozy měli cestující v Jihlavě jezdit už od června loňského roku.

Smlouvu na dodávku trolejbusů městská firma podepsala v dubnu 2021. Cena byla příznivá, 12 milionů korun za jeden vůz, uvedl Rovner. Přislíbená dotace na ně byla ve výši 85 procent. Zajistit nové trolejbusy mělo podle dřívějších údajů podniku sdružení Tram For Envi a Bogdan Motors. Ukrajinský podnik měl dodávat karoserie. Kvůli situaci na Ukrajině ale dostal jiné úkoly a dodávky karoserií převzal domácí výrobce SOR. „To nebyl legislativně úplně jednoduchý proces," řekl Radim Rovner. Dodavatelem elektrické výzbroje je podle radnice společnost Cegelec.

Jihlava dostává trolejbus nového typu SOR TNS 12. Parciální trolejbus je trolejbus s alternativním pohonem, který umožňuje i jízdu bez trakčního trolejového vedení.

V Jihlavě slouží trolejbusy 75 let, dopravní podnik jich teď má 39. Parciálních trolejbusů z nich bude 13. Podnik už má vypsané výběrové řízení na dalších 12 trolejbusů. Vyřadit bude moci šest nejstarších vozů. Jedna z variant je, že by mohly být darované jako pomoc na Ukrajinu, uvedl Rovner.

Autobusů má jihlavská MHD 40. Dopravní podnik u nich od léta testoval jako palivo plyn, který vyrábí nedaleká zemědělská bioplynová stanice. Nahrazuje jím stlačený zemní plyn (CNG). „Myslím si, že jsme na dobré cestě. Zkušební provoz ukázal, že palivo je bezproblémové," řekl Rovner. Nyní nové palivo tankuje 11 autobusů.

Jihlava testuje na dvou autobusech MHD plyn ze zemědělské bioplynové stanice

Dopravní podnik v Jihlavě testuje u dvou městských autobusů jako palivo plyn vyráběný nedalekou zemědělskou bioplynovou stanicí. Postupně by jím mohl nahradit většinu stlačeného zemního plynu (CNG) doposud používaného pro pohon jihlavských...

V minulém roce podle zveřejněné výroční zprávy trolejbusy v Jihlavě ujely přes 1,1 milionu kilometrů a autobusy 1,67 milionu kilometrů. MHD využilo v součtu okolo 15,8 milionu lidí.

Od města dostal dopravní podnik na MHD letos 137 milionů korun, část peněz použil na obnovu trolejové dráhy v Havlíčkově ulici. Příští rok mu radnice dá 150 milionů korun. „Výše této dotace se bude znovu projednávat v průběhu roku, až se ukáže, jaký dopad bude mít na tržby podniku nově zaváděná integrace jihlavské MHD s krajskou veřejnou dopravou a nové slevy na jízdném pro žáky a studenty,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška. Senioři nad 75 let budou mít v Jihlavě od příštího roku MHD zdarma, dosud za rok platí 365 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, MHD, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už tu měly jezdit rok. Jihlavský dopravní podnik přebírá zpožděnou dodávku šesti parciálních trolejbusů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.