Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Žádné zimování, sdílená kola v Jihlavě jezdí i ve sněhu. Město teď řeší, jestli pořídit i koloběžky

Lidé v Jihlavě, kteří jsou zvyklí jezdit na sdíleném kole, se nemusí omezovat ani v tomto ryze zimním počasí, kdy je Jihlava skrytá pod bohatou sněhovou peřinou. Takzvaný bikesharing funguje i během zimy, i když je teď na stanovištích kol trochu méně.

Z loňského zkušebního provozu vyplynulo, že je i v zimě o kola zájem. „Celkem je v Jihlavě 120 kol v letním období a 90 kusů přes zimu," řekl Jihlavské Drbně mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Více zájemců o takzvaný bikesharing čeká vedení města opět na jaře. Letos v plné sezoně město zvedlo počet kol a také zareagovalo na podněty od uživatelů. Například byly přesunuty některé nástupní stanice tak, aby lépe odpovídaly zájmu uživatelů a také aby kola nebránila chůzi na chodnících nebo nekomplikovala chůzi zrakově postiženým nebo jinak handicapovaným lidem na vozíčku. „Data z jednotlivých stanic pravidelně analyzujeme a málo využívaná místa se snažíme nahradit novými místy z podnětů od občanů. Například nová stanice u čerpací stanice OMV si rychle našla své uživatele,“ sdělil redakci Drbny radní města Petr Piáček.

Lidé v Jihlavě mohou v zimním období využít celkem 90 kol, ta je možno nechat či vyzvednout na zhruba padesáti stanovištích. Zájemci, kteří si v Jihlavě vypůjčí modré sdílené kolo, na něm mohou jet prvních 15 minut zdarma. Další čas strávený na kole je již zpoplatněný dle ceníku.

V řadě měst se těší velké oblibě i takzvané sdílené koloběžky, ačkoliv se na ně část veřejnosti dívá skepticky, a to zejména na ty elektrické. Nabídku zařadit do provozu sdílené koloběžky dostalo od jedné z firem také město Jihlava. Radnice ji aktuálně řeší. „Zkušenosti z jiných měst ukazují, že tato služba může způsobit nebezpečné situace pro chodce a obecně v provozu, nebo právě komplikace již zmíněných hendikepovaných občanů nebo zrakově postižených. Proto nabídku opravdu pečlivě zvážíme a vyhodnotíme ji v řádu nejbližších týdnů,“ říká radní Piáček. 

Chtěli byste v Jihlavě sdílené koloběžky?

Celkem hlasovalo272 čtenářů


Jak ukazují aktuální statistiky, využití sdílených kol celkově roste. Například za letošní říjen je oproti stejnému měsíci v roce 2022 o 33 procent více výpůjček. „Celkem jich bylo 6994. Aktuálně je v systému registrováno více než 9150 uživatelů," okomentoval mluvčí Daněk aktuální statistiky. Statistiky dále ukazují, že nejčastěji lidé na sdílené kolo nasedali u jihlavského gymnázia, což byla například v měsíci nejužívanější stanice. Zde si lidé sdílené kolo vypůjčili 1185 krát. „Druhá nejvyužívanější je stanice vedle střední školy v ulici Karolíny Světlé, a to s počtem 665 výpůjček. Uživatelé, kteří si kola půjčují nejčastěji, to stihnout i více než 70 krát za měsíc," již dříve dodala Aneta Hrdličková z oddělení vnejších vztahů na jihlavské radnici s tím, že třeba během dvou prázdninových měsíců se uskutečnilo přes 11 tisíc výpůjček. 

Anketa mezi čtenáři Jihlavské Drbny 

Redakce Jihlavské Drby koncem října mezi svými čtenáři zjišťovala, jestli jezdí na sdílených kolech. Do ankety se k dnešnímu dni zapojilo 174 čtenářů.

Výsledky ukázaly, že 99 čtenářů (57%) dosud sdílené kolo nevyužilo a ani to asi nikdy neplánuje. Nárazově si ho vypůjčí 35 čtenářů (20%). 14 čtenářů na sdíleném kole jezdí pravidelně (8%), zatím jednu zkušenost s bikesharingem má 14 čtenářů (8%). Deset čtenářů (6%), plánuje sdílené kolo vyzkoušet. Možnost „vůbec nevím, o co jde" zvolili dva čtenáři (1%). 

Služba sdílených kol (bikesharing) je v Jihlavě k dispozici od 1. dubna 2022. Nabízená sdílená kola jsou ve městě pravidelně servisována.

Bikesharing a vandalové 

Dobrou zprávou je to, že sdílená kola v Jihlavě zatím unikají pozornosti případných vandalů. „Vandalismus nás netrápí, poruchy servisní technici společnosti opravují. O kola se pravidelně starají a kontrolují je a také pružně reagují na oznámení od zákazníků, kteří mohou prostřednictvím aplikace nahlašovat různé problémy s výpůjčkami i případné poruchy," dodal na závěr mluvčí Jihlavy. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky kola, sdílená, bikesharing, zima, anketa, město, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Žádné zimování, sdílená kola v Jihlavě jezdí i ve sněhu. Město teď řeší, jestli pořídit i koloběžky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.