Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové jednosměrky, zprůjezdnění náměstí od muzea k lékárně. Podívejte se na nová pravidla v pěší zóně

Jihlavská radnice v uplynulých týdnech vedla několik jednání s obyvateli a obchodníky z pěší zóny, přizvala i Hospodářskou komoru. Tématem těchto schůzek bylo dopravní řešení v pěší zóně v blízkosti jihlavského Masarykova náměstí. A nyní vedení města přišlo s finální verzí. Provoz podle nových pravidel byl měl začít platit od 1. prosince 2023.

Co se týče provozu v Benešově ulici, její část bude od příštího měsíce jednosměrná, konkrétně od Masarykova náměstí k Palackého ulici. Dále pak Věžní ulice se zjednosměrní od Matky Boží k Benešově ulici. „Cesta ze severu města do pěší zóny se tak zjednoduší a bude umožněna Křižovou ulicí, kolem pošty a do Benešovy ulice. Jednosměrku ve Věžní jsme zvolili tak, aby auta mohla odjet od brány Matky Boží a neotáčela se v prostoru před ní,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) s tím, že město ještě prověří možnost obnovení výjezdu Benešovou ulicí do křižovatky u Zverimexu. „Část Benešovy ulice u parku Gustava Mahlera by tak mohla být obousměrná, ale zatím to není jisté,“ dodal Ryška.

V pěší zóně tak už nebudou původní přímé průjezdné trasy, na kterých byla zvýšená doprava. Město také v současné době jedná s Policií ČR o zprůjezdnění Masarykova náměstí po jeho západní straně, tedy od muzea k lékárně. „Zprůjezdněné náměstí by umožnilo lidem z horní části odjet na jih a z dolní části odjet na sever. Obsluha centra by se zlepšila. Náměstí nechceme zprůjezdnit kolem Sklípku a radnice, protože taková trasa by pravděpodobně přilákala tranzitní dopravu,” vysvětlil záměr primátor.

Podněty od lidí i strážníků 

Jak doplnil mluvčí města Radovan Daněk, celá změna pěší zóny vznikla při opravách komunikací v okolí a také na základě podnětu místních obyvatel i kontrol městské policie. „Směry jednosměrek v pěší zóně totiž lákaly řidiče, kteří si tudy neoprávněně zkracovali cestu. To vedlo k nižší bezpečnosti chodců i k horšímu prostředí v pěší zóně," poznamenal Radovan Daněk. 

Dopravní režim v pěší zóně město řešilo už během léta, ve hře byly různé varianty. Probíhalo testování a v říjnu došlo je zmiňovaným setkáním s veřejností, obchodníky a Hospodářskou komorou. „Mezi místními lidmi jsou různé zájmy i různé představy. Většina jich ocenila snížení dopravních intenzit v pěší zóně, ale zároveň kritizovala zhoršenou dostupnost pěší zóny ze severních částí města nebo kolizní místo v úzké Věžní ulici u brány Matky Boží,“ vyjmenoval primátor krajského města.  

Maximálně 20 km/h

To, jestli řidiči budou dodržovat nová pravidla v pěší zóně, bude kontrolovat městská policie. „Do pěší zóny může vjet pouze dopravní obsluha. Tou určitě nejsou řidiči, kteří by si tudy pouze zkracovali cestu z jedné části centra města do jiné – ti musí centrum objet po Hradební ulici. Rychlost vozidel je v pěší zóně maximálně 20 km/hod. a přednost mají chodci,“ upozornil ředitel městské policie Jan Frenc.

Městu se už podařilo zlepšit čistotu pěší zóny, což ocenilo hned několik účastníků říjnových setkání. Radní David Beke (ODS) k tomu doplňuje: „Během příštího roku bychom rádi do Benešovy ulice instalovali nový mobiliář, jako jsou nové lavičky nebo stromy v truhlících pro zlepšení pobytové funkce pěší zóny. Veřejný prostor by tak měl být vlídnější a lákat pěší k delšímu zdržení. To bude výhodné pro místní obyvatele i obchodníky.“

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky doprava, pěší zóna, jednosměrka, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ach ty prokleté jednosměrky,to zas se strany řidičů padne kurev a píčí!!!!!!!!

Pondělí, 13. listopadu 2023, 01:26Odpovědět

Nové jednosměrky, zprůjezdnění náměstí od muzea k lékárně. Podívejte se na nová pravidla v pěší zóně | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.