Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Monitorovací auto již vyjelo do jihlavských ulic. Dohlédne i na přestupky, nahradí práci pětatřiceti strážníků

Jihlava začala využívat speciální auto ke kontrole parkování, do ulic vyjelo poprvé tento týden. První měsíc bude auto vybavené kamerami sloužit ke sbírání dat o obsazenosti parkovacích míst, pak začne zaznamenávat také přestupky. Provoz vozidla dohodlo město zatím na 17 měsíců a zaplatí za něj 1,88 milionu korun.

Speciální auto, které bude v Jihlavě kontrolovat parkování, vyjede 16. října. Bude zejména sbírat data, ujišťuje radnice

Speciální auto, které bude kontrolovat parkování v Jihlavě, by mělo být v provozu od 16. října. Krajské město začalo v květnu měnit systém parkování, zóny se zpoplatněným stáním by se měly postupně rozšiřovat. Službu na automatizovanou kontrolu...

Kontroly souvisejí se změnami v systému parkování, které Jihlava letos zavedla. Podle dat, která monitorovací vůz poskytne, se budou dál upravovat. Podle radního Davida Beke (ODS) by ale úpravy neměly být častější než dvakrát v roce. Současný systém podle něho bude bez zásahů platit nejméně do začátku příštího roku. 

„Kontrolní auto je plně digitalizovaným řešením a svým výkonem nahradí práci až 35 strážníků, kteří se budou moci věnovat jiným úkolům,“ uvedl tiskový mluvčí města Radovan Daněk. Kromě monitoringu vytíženosti parkovišť a záznamu přestupků bude umět upozornit na auta s nečitelnými registračními značkami, auta dlužníků nebo kradená auta a přivolá k nim strážníky. 

Monitorovací vozidlo s devíti kamerami poskytne údaje o obsazenosti parkovacích míst kdykoli během dne i týdne. Vyplynout by z toho mohlo třeba to, že bude v některou dobu možné u sportovišť a jiných zařízení parkování uvolnit, případně na některých místech povolit parkování přes noc. Pokud se auto během pilotního 17měsíčního období uplatní, bude město soutěžit jeho dlouhodobý pronájem nebo nákup.

Parkovací dům za Billou?

V Jihlavě s asi 52 500 obyvateli je registrovaných přibližně 25 000 aut. Jen loni jich podle mluvčího jihlavské radnice Radovana Daňka v registru přibylo 900. Do Jihlavy navíc denně přijíždí dalších 9 000 aut, od Pelhřimova, Havlíčkova Brodu či Brtnice.

Velké odstavné parkoviště je v Žižkově ulici. Další plochy, které by měly sloužit jako středně velká parkoviště, by podle radního neměla být až za městem, ale v okolí vnitřního okruhu města. „To je podle mě jediný smysluplný systém, který může v Jihlavě fungovat. To znamená, že lidé vystoupí a pěšky do pěti sedmi minut dojdou do svého cíle," řekl David Beke.

Vedle parkovišť Jihlava řeší i výstavbu parkovacího domu. Podle primátora Petra Ryšky (ODS) radnice jedná ze soukromým investorem. „Vypadá to velmi nadějně, za Billou se postaví parkovací dům, ale samozřejmě to bude zpoplatněné a lidé si budou muset zvyknout, že když budou chtít dojet až do centra, budou muset zaplatit," řekl jihlavský primátor Petr Ryška.

Speciální auto s kamerami dohlížející na parkování v Jihlavě není potřeba, myslí si čtenáři Jihlavské Drbny

Ulicemi Jihlavy bude od října jezdit speciální auto s kamerami na střeše, které bude kontrolovat to, jak řidiči parkují v modrých zónách. Město si službu včetně řidiče pronajme na 17 měsíců. Auto, které bude městem projíždět 24 hodin denně, bude...

V nedávné anketě Drbny se její čtenáři většinově vyjádřili, že toto speciální vozidlo není v jihlavském centru potřeba. Ze skoro 600 respondentů má takový názor více než 80 % z nich, jako dobrý krok speciální vozidlo hodnotí jen asi 15 % hlasujících. 

Změny v parkování město zdůvodnilo nedostatkem míst pro auta, nejdřív byly zavedené v centru a jeho okolí. Nový systém zvýhodňuje Jihlavany. Základní cena za první roční oprávnění pro trvale bydlící je 1200 korun, pro podnikatele 4800 korun. Krátkodobé parkování na vyhrazených místech stojí od 20 do 30 korun za hodinu, platit se dá v parkovacích automatech i on-line. Řidiči zároveň zadávají registrační značku auta. Přestupků týkajících se parkování evidují v Jihlavě denně víc než 100.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK, Město JIhlava

Štítky ČR, automobilová, správa, Jihlava, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monitorovací auto již vyjelo do jihlavských ulic. Dohlédne i na přestupky, nahradí práci pětatřiceti strážníků | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.