Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kraj by mohl příští rok zahájit stavbu další části obchvatu Jihlavy. Ulevit by se mohlo i Brtnici

Kraj Vysočina by mohl v příštím roce začít stavět druhou část jihovýchodního silničního obchvatu Jihlavy, jehož první úsek buduje od loňského prosince. Příští rok by mohla rovněž začít stavba obchvatu Brtnice na Jihlavsku. Zastupitelům kraje to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Obě akce jsou na trase určené pro přepravu nadrozměrných celků pro nový blok Jaderné elektrárny Dukovany.

Stavba první části jihovýchodního obchvatu krajského města bude stát 575 milionů korun. Nová část silnice měřící 2,4 kilometru propojí výpadové trasy ve směru na Znojmo a Třebíč, hotová má být koncem roku 2024. Buduje ji konsorcium MI Roads, IMOS Brno a BES. Původně chtěl kraj postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru, který by vedl až k výpadovce na Žďársko. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení později stavbu rozdělil na dvě části.

Dělníci nadále pracují na obchvatu Jihlavy. Řidiči už v pátek otestují dvě nové okružní křižovatky

Na začátku loňského prosince byla zahájena dlouho očekávaná stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy, konkrétně části JIH. Stavební firmy v uplynulých týdnech pracovaly na dokončení obou okružních křižovatek v místě napojení na stávající výpadovky...

Na stavbu obchvatu Jihlavy se na zasedání zastupitelů zeptal Martin Kukla, zastupitel za opoziční ANO. Chtěl vědět, jestli tam jsou nějaké problémy a jestli se plánuje druhá navazující etapa.

Hejtman uvedl, že u budované části firmy zatím plní závazky. „Co se týká východní části obchvatu, tak tam komunikujeme s ministerstvem dopravy," řekl Vítězslav Schrek. Ministra Martina Kupku (ODS) informoval o tom, že na trase, po níž by se měly přepravovat nadměrné komponenty pro Dukovany, je kraj připravený udělat několik staveb. „Pro příští rok jsme zatím vytipovali dvě zásadní stavby. Jednou je právě východ jihovýchodního obchvatu Jihlavy, druhou je Brtnice," řekl Schrek.

Průtahy ve výběrovém řízení na stavební firmu ohrožovaly také čerpání dotace 307 milionů korun, již má kraj na jihlavský obchvat slíbenou. „Harmonogram jak časový, tak především ten finanční signalizuje to, že bychom tuto dotaci mohli dostat v plné výši," řekl Miroslav Houška (KDU-ČSL), náměstek hejtmana pro ekonomiku a dopravu.

U města Brtnice plánuje kraj podle dřívějších údajů stavbu 3,8 kilometru nové silnice. Na krajských komunikacích by měly být kvůli přepravě rozměrných a těžkých dílů nového bloku Dukovan postavené také obchvaty Okříšek, Zašovic a Slavětic. Na přípravy těchto staveb dostává Vysočina peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, obchvat, stavby, správa, silnice, Jihlava, Brtnice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Velmi dobré ,ale hlavně chlapi dávejte pozor at se vám tam na kontraktu někdo nepřiživí,jak je česku kurevsky dobrým zvykem!!!!!!!!

Sobota, 16. září 2023, 07:29Odpovědět

Kraj by mohl příští rok zahájit stavbu další části obchvatu Jihlavy. Ulevit by se mohlo i Brtnici | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.