Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba části jihovýchodního obchvatu Jihlavy dnes začala. Hotovo by mělo být za dva roky

Úderem dnešní osmé hodiny ranní byla oficiálně zahájena stavba jihovýchodního obchvatu města Jihlavy – části JIH. Jde o úsek dlouhý 2,5 kilometru. Náklady jsou vyčísleny na 575 milionů korun.

Tento díl trasy spojující výpadovky na Třebíč a Znojmo měří 2,5 kilometru. „Během dvou let stavby bude na trase vybudováno šest mostů a dvě kruhové křižovatky, které umožní bezpečný a plynulý nájezd na novou komunikaci. Po dokončení celé trasy obchvatu na něj bude převedena většina tranzitu a v budoucnu by měl sloužit i pro plánovanou přepravu nadrozměrných komponent pro stavbu dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Náklady na stavbu této první části obchvatu byly vyčísleny na 575 milionů korun, investorem je Kraj Vysočina. „Na spolufinancování může ktraj využít už schválenou evropskou dotaci ve výši 307 milionů korun," dodala k financování této velké stavby mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Termín pro čerpání dotace ale končí s příštím rokem. Hejtman Vítězslav Schrek řekl, že je šance dostat zbývající díl slíbených peněz v novém dotačním programovém období.

Nová část silnice měřící 2,4 kilometru bude připojená na nynější trasy okružními křižovatkami. Do jedné bude ústit ulice Znojemská i hlavní trasa 38, která vede kolem města. Při stavbách křižovatek budou podle Salavy uzavírky. Stavbaři by je chtěli udělat příští rok, práce u výpadovky na Znojmo ale budou záviset na tom, kdy tam energetici přeloží vedení vysokého napětí.

Termín pro čerpání se zkrátil kvůli průtahům při výběru dodavatele stavby způsobeným námitkami účastníků. Hejtman dnes podotkl, že touto dobou se podle původních předpokladů už měl obchvat otevírat. Stavební firmy kraj vybral až napotřetí, smlouvu o dílo uzavřel minulý měsíc s konsorciem MI Roads, IMOS Brno a BES.

„Kapacity trochu posílíme, abychom byli schopní toho v roce 2023 udělat co nejvíc," řekl dnes novinářům Jiří Salava, oblastní ředitel firmy MI Roads, s ohledem na termín pro čerpání dotace. 

Aktuálně mají na obchvatu Jihlavy nejvíce práce zeměměřiči, kteří hned po předání staveniště jasně definují vedení nové trasy. Následovat budou dlouhé týdny zemních prací, v jarním období i přeložky vedení vysokého napětí. „Od jejich dokončení se budou odvíjet další stavební práce. Stavba části obchvatu JIH má být zprovozněna na podzim roku 2024," doplnila Svatošová plánovaný časový harmonogram. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky obchvat, jihovýchodní, stavba, zahájení, doprava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba části jihovýchodního obchvatu Jihlavy dnes začala. Hotovo by mělo být za dva roky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.