Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

První sníh o víkendu v kraji zaměstnal silničáře. Na dálnici a silnicích I. tříd najeli přes čtyři tisíce kilometrů

Přesně týden po svatém Martinovi Vysočinu zasypal první sníh. Na to museli zareagovat také silničáři z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Pro ně byla nejnáročnější služba v sobotu 19. listopadu.

Poprvé se zimní technikou museli vyjíždět už v pátek 18. listopadu, kdy v našem kraji v podvečer nasněžilo. Pracovníci ŘSD vyjížděli do terénu kvůli teplotám bod bodem mrazu, sněžení a také kvůli výstraze meteorologů před tvorbou ledovky. Výstraha byla platná až do dnešní 10. odiny.

„Naše technika zimní údržby až do nedělní půlnoci najela na dálnici D1 a silnicích I. tříd na Vysočině přes 4 tisíce kilometrů a v rámci chemického ošetření vozovek použila téměř 400 tun soli a 120 tisíc litrů solanky NaCl," vyjmenoval v tiskové zprávě dnes dopoledne za ŘSD Martin Buček. 

Pro silničáře byla nejnáročnější asi sobota, kdy technika zimní údržby v našem kraji najela 2330 kilometrů, k ošetření vozovky použila 252 tun soli a 68 693 litrů solanky NaCl. K tomu bylo nutno zapojit také pluh. „V tento den se nejvíce činila údržba v obvodě okresu Pelhřimov, kde technika při chemickém ošetření vozovky najela 516 kilometrů a bylo použito 56 tun soli a 15 667 litrů solanky NaCl," přidal ke statistice Martin Buček. 

Zimní údržba v Jihlavě 

ŘSD se stará o dálnice a také o údržbu silnic I. tříd. Na zimu jsou připravení také pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ). Jejich údržba se týká místních komunikací I., II., III. a IV. třídy ve vlastnictví Statutárního města Jihlavy podle schváleného pořadí důležitosti.

Dneškem startuje období zimní údržby. Jihlavské městské služby jsou připraveny, stejně jako ŘSD

Každý rok 1. listopadu, tedy ode dneška, začíná silničářům období zimní údržby. To se týká třeba i Služeb města Jihlavy (SMJ), které v krajském městě zajišťují sjízdnost a schůdnost místních komunikací. Nové povinnosti nastávají třeba i...

K posypu se smí používat písek nebo kamenná drť. Je zakázáno používat popel, škváru, domovní odpad a jiné hmoty znečišťující komunikace nebo ovzduší. „Časové limity k obnově sjízdnosti s výjimkou kalamitních situací jsou stanoveny následovně. Po skončení spadu sněhu nebo vytvoření námrazy musí být komunikace, která je v důležitosti na první místě ošetřena do 4 hodin, komunikace s druhým stupněm důležitosti do 12 hodin a poslední komunikace s třetím stupněm důležitosti musí být ošetřeny nejpozději do 48 hodin,“ jmenuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Pracovníci SMJ udržují zhruba 500 kilometrů místních komunikací I., II., a III. třídy včetně chodníků, které patří do komunikací IV. třídy.

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR | Zdroj ŘSD, Twitter, Služby města Jihlavy

Štítky údržba, sníh, silnice, dálnice, ŘSD, Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, technika, Kraj Vysočina, Martin Buček, Jihlava, Martin Málek, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První sníh o víkendu v kraji zaměstnal silničáře. Na dálnici a silnicích I. tříd najeli přes čtyři tisíce kilometrů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.