Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dneškem startuje období zimní údržby. Jihlavské městské služby jsou připraveny, stejně jako ŘSD

Každý rok 1. listopadu, tedy ode dneška, začíná silničářům období zimní údržby. To se týká třeba i Služeb města Jihlavy (SMJ), které v krajském městě zajišťují sjízdnost a schůdnost místních komunikací. Nové povinnosti nastávají třeba i zaměstnancům Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), kteří se starají o silnice I. třídy a také o sjízdnost dálnic.

Údržba chodníků a silnic v Jihlavě 

Jak již zaznělo, zimní údržbu v Jihlavě zajišťují SMJ. Údržba se týká místních komunikací I., II., III. a IV. třídy ve vlastnictví Statutárního města Jihlavy podle schváleného pořadí důležitosti.

K posypu se smí používat písek nebo kamenná drť. Je zakázáno používat popel, škváru, domovní odpad a jiné hmoty znečišťující komunikace nebo ovzduší. „Časové limity k obnově sjízdnosti s výjimkou kalamitních situací jsou stanoveny následovně. Po skončení spadu sněhu nebo vytvoření námrazy musí být komunikace, která je v důležitosti na první místě ošetřena do 4 hodin, komunikace s druhým stupněm důležitosti do 12 hodin a poslední komunikace s třetím stupněm důležitosti musí být ošetřeny nejpozději do 48 hodin,“ jmenuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Pracovníci SMJ udržují zhruba 500 kilometrů místních komunikací I., II., a III. třídy včetně chodníků, které patří do komunikací IV. třídy. „Pracovníci SMJ budou také zajišťovat ruční čištění schodišť, přechodů pro chodce a ostatních ploch. Na tuto práci bude operativně připraveno nastoupit až 25 lidí,“ dodal mluvčí Málek.

Co všechno údržba u SMJ obnáší? 

Zaměstnanci SMJ udržují sjízdnost a schůdnost komunikací několika způsoby. Mechanicky odklízí sníh, dále provádí posyp chemickými rozmrazovacími látkami či zdrsňovacími materiály. „K tomu odstraňují náledí nebo ujetou sněhovou vrstvu za pomoci chemických rozmrazovacích materiálů. Dále odstraňují sníh a náledí na místních komunikacích IV. třídy a starají se o uskladnění posypových materiálů,“ vyjmenoval Málek.

Ve skladech mají SMJ nachystáno 1100 tun soli, 420 tun písku a 470 tun drti. Materiál na posyp se doplňuje průběžně během období zimní údržby. Všechny posypové materiály jsou uloženy v autoparku Pístov v Telečského ulici, solanka je odebírána ze zásob Krajské správy údržby silnic Jihlava. Dále bylo rozmístěno po Jihlavě už 150 kusů plastových kontejnerů k uskladnění posypového materiálu na ruční posyp.

„V zimním období se sleduje vývoj počasí a je zřízen dispečink údržby místních komunikací. Jeho činnost je zajištěna nepřetržitě 24 hodin denně. Plán zimní údržby je stanoven od 1. listopadu 2022 do 31. března 2023,“ dodává mluvčí SMJ.

Celkové náklady za zimní údržbu v Jihlavě v minulých letech

zima 2012/13- 10 948 036 Kč, zima 2013/14 - 4 877 906 Kč, zima 2014/15 - 6 067 466 Kč, zima 2015/16 - 5 393 431 Kč, zima 2016/17 - 7 880 000 Kč, zima 2017/18 - 7 835 011 Kč, zima 2018/19 - 8 939 693 Kč, zima 2019/20 - 4 419 652 Kč, zima 2020/21 - 8 481 313 Kč, zima 2021/22- 9 107 910 Kč
                                                                                                                                                                                                   
 Zdroj: Služby města Jihlavy 

Údržba ze strany ŘSD

Dnešním dnem startuje sezona zimní údržby i na dálnicích a silnicích I. třídy. „Během letošní zimy se o průjezdné komunikace bude starat v rámci Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD) ŘSD 793 našich zaměstnanců. Do připravených směn je zařazeno celkem 662 řidičů a 131 dispečerů. Další kapacity, především pro údržbu silnic I. třídy, jsou na zimu v pohotovosti u dodavatelských firem,“ upřesnil za ŘSD Martin Buček.

V souladu s legislativou ČR jsou dálnice a silnice I. třídy zařazeny do I. pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut. Pořadím důležitosti jsou současně stanoveny i lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti vozovek silnic po výjezdu mechanismů: do 2 hodin u dálnic, do 3 hodin u silnic I. třídy.

ŘSD musí i při silném sněžení zajistit vlastními pracovníky průjezdnost více než tisícovky kilometrů dálnic v celé ČR. Údržbu mají na starosti jednotlivá SSÚD. „Na jedno SSÚD připadá přibližně 50 kilometrů dálnice. Zbývající úseky dálnic a silnice I. třídy udržují dodavatelské firmy na základě smluv uzavřených s ŘSD,“ vysvětluje Buček.

Kromě zaměstnanců jednotlivých SSÚD leží tento náročný úkol také na specializované technice. ŘSD má k dispozici celkem 201 sypačů. Do terénu je připraveno vyrazit i 58 univerzálních vozidel s různým technickým vybavením – při velké sněhové nadílce například přijdou ke slovu mohutné frézy, ty jsou schopné zvládnout i ty největší závěje.

Zásoby ve skladech 

Také každé středisko správy a údržby dálnic má ve svých skladech připravený posypový materiál, konkrétně to je přes 51 tisíc tun soli a solného roztoku. „K nakládání soli do sypačů je připraveno 48 nakladačů,“ dodává Buček s tím, že zásoba posypových materiálů je vypočítána pro průměrnou zimu, v případě zvláště nepříznivého počasí je ještě možné sáhnout do nouzových rezerv.

„Důležitým prvkem systému zimní údržby silnic jsou rovněž dispečerská pracoviště. Dispečeři na SSÚD mají ve většině případů k dispozici on-line obrazové údaje z dohledových kamer, informace o aktuálních hodnotách z meteorologických stanic, ale i ze snímačů umístěných přímo na vozovkách. Zaměstnanci center zároveň vyhodnocují krátkodobé, střednědobé, i liniové předpovědi ČHMÚ pro jednotlivé tahy. Součástí systému je i srážkový radar,“ popisuje Martin Buček.


 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ŘSD, SMJ

Štítky zima, sezona, sníh, sjízdnost, schůdnost, údržba, chodník, silnice, SMJ, ŘSD, Jihlava, Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, Martin Buček, Martin Málek, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dneškem startuje období zimní údržby. Jihlavské městské služby jsou připraveny, stejně jako ŘSD | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.