Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Lukavec slaví. Po 15 letech byl dokončen obchvat, už po něm projeli první řidiči

Řidiči, kteří jezdí po krajské silnici II/128, se nyní mohou v okolí Lukavce těšit na komfotnější cestování. Po 15 letech příprav a následné výstavby byl dokončen obchvat, který vyvede těžkou nákladní dopravu z intravilánu obce a navíc usnadní napojení západní části kraje na dálnici D1.

„Hlavním přínosem nového obchvatu je zejména zvýšení bezpečnosti pro obyvatele Lukavce i komfortnější cestování pro řidiče, kteří využívají krajskou silnici II/128. V minulosti už se podařilo vybudovat obchvat nedaleké Salačovy Lhoty. Letos na podzim se dokončí modernizace navazujícího úseku směrem k hranici se Středočeským krajem, respektive k dálnici,“ informoval v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Silniční meteorologická stanice 

Obchvat, který měří 2,5 kilometru, se začal stavět v březnu 2021, a podle smlouvy bude fakticky i administrativně dokončena do prosince letošního roku. Řidiči mohou polovinu obchvatu od dřevozpracujícího družstva DDL po odbočku s ulicí Vyklantická využívat od poloviny července, zbývající část se otevřela v úterý 30. srpna. 

„Nový obchvat budou moci řidiči plnohodnotně využívat až po dokončení tříkilometrové stavby na navazujícím úseku silnic číslo II/128 a II/150 mezi Lukavcem a obcí Nové Práchňany, což by mělo být na přelomu září a října,“ připomíná náměstek hejtmana pro dopravu Miroslav Houška a dodává, že už nyní pracuje kraj na projektové přípravě dalšího úseku silnice mezi Salačovou Lhotou a Lukavcem – k realizaci stavby by mohlo dojít v horizontu tří let.

Celkové stavební náklady na vybudování obchvatu dosáhly 312 milionů korun včetně DPH, část nákladů pokryla evropská dotace ve výši 60 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu.

Součástí nového obchvatu Lukavce jsou tři mostní objekty. „Zajímavostí je, že u jednoho z nich stojí silniční meteorologická stanice, která průběžně měří teplotu a vlhkost vzduchu, srážky i sílu větru. Navíc, díky čidlům umístěným přímo ve vozovce, dokáže zaznamenávat stav povrchu vozovky. Naměřené hodnoty se automaticky přenášejí do centrálního silničního meteorologického informačního systému a současně také na dispečink Krajské správy a údržby silnic Vysočiny," připomněla novinářům Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. Krajští silničáři tak mohou tyto údaje využívat pro optimalizaci údržby silnice, hlavně v zimním období. Unikátem, který doprovázel výstavbu obchvatu, je také archeologický nález pozůstatků dehtářského areálu a nádržek na zpracování lnu a konopí z první poloviny 13. století.

Vysočina bude mít u silnic I. třídy další tři meteostanice. Budou v úsecích, kde často namrzá vozovka a tvoří se závěje

Na silnicích první třídy má Kraj Vysočina aktuálně devět stacionárních silničních meteorologických stanic. A brzy přibudou další tři, které jsou nyní ve fázi projektové přípravy.

Zhotovitelem stavby byla firma Swietelsky stavební, s. r. o. „Rozhodující část stavebních prací proběhla vloni, kdy jsme z větší části dokončili zemní práce spolu s třemi mosty a vodohospodářskými objekty. Odtěžil se i hluboký skalnatý zářez a zprůjezdnily uzlové křižovatky, aby byl možný plynulý provoz přes zimní období,“ řekl Petr Kříž, stavbyvedoucí závodu Dopravní stavby Východ, oblast Vysočina, Swietelsky stavební, která projekt realizovala. V letošní stavební sezóně probíhaly práce na konstrukčních a asfaltových vrstvách včetně kompletního dokončování.

„Díky dobré organizaci prací i spolupráci se všemi subjekty se stavba předala v požadované kvalitě a termínu. Vzhledem ke složité dopravní situaci v Lukavci a obslužnosti firmy DDL jsme zprovoznili zásadní část úseku s dvouměsíčním předstihem. Zbývající část pak ve stanoveném termínu,“ dodal Kříž. Zbylé stavební práce budou probíhat na rekultivaci původních úseků silnice, na objektech napojení obchvatu v jižní části a sadových úpravách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky obchvat, doprava, otevření, provoz, Lukavec, Lukavac, silnice, Kraj Vysočina, Dálnice D1, Salačova Lhota, Vítězslav Schrek, Středočeský kraj, Miroslav Houška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lukavec slaví. Po 15 letech byl dokončen obchvat, už po něm projeli první řidiči | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.