Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žaloba místního zemědělce. ŘSD přišlo o povolení na rozestavěný obchvat Brodu, stavba se asi protáhne

Řidiči si na nový obchvat Havlíčkova Brodu, jehož výstavba je nyní zhruba v polovině, zřejmě budou muset počkat trochu déle, než bylo původně avizováno. Ke zdržení stavby by mohlo dojít v důsledku rozhodnutí brněnského krajského soudu, který pro tuto stavbu zrušil pravomocné stavební povolení, a to na základě žaloby místního zemědělce Miroslava Hrtúse.

Podle informací webu zdopravy.cz tento muž proti výstavbě obchvatu města bojuje dlouhodobě. 

Stavební povolení potvrdilo ministerstvo dopravy jako odvolací orgán v roce 2019, vyhověl tak žalobě místního zemědělce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podobnou komplikaci nedávno řešil i na stavbě D48 okolo Frýdku-Místku.

Na Vysočině se letos opraví řada silnic I. třídy. Podívejte se, kde všude se bude pracovat

Silnice I. tříd v našem kraji letos čeká řada oprav. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přišlo s plánem, kde všude budou stavebníci k vidění. Některé úseky je třeba jen dokončit, některé jsou teprve ve fázi příprav.

Podle zmiňovaného serveru ve sporu se zemědělcem jde o malý pozemek o velikosti 552 metrů čtverečních. Hrtús se s ŘSD nedohodl na ceně za odkup, stát tak začal s vyvlastněním. S výstavbou obchvatu zemědělec nesouhlasí i kvůli tomu, že podle něj nejsou řádně vyřešeny budoucí vlivy stavby, zejména její imise působící na okolní pozemky. Z tohoto důvodu Hrtús požadoval přezkoumání takzvaných závazných stanovisek, což ministerstvo odmítlo. Soud mu dal za pravdu a stavební povolení zrušil.

1,6 miliardy korun bez DPH

Tento spor může způsobil zdržení stavby, která měla být hotová v roce 2023. „Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán musí na základě soudního rozsudku znovu řešit právní moc SP a nebo podat kasační stížnost,“ uvedl pro server zdopravy.cz generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle stavebního zákona by měl nyní Stavební úřad Kraje Vysočina na základě místního šetření by měl zastavit práce, ale zároveň stanovit rozsah konzervačních prací, aby se zamezilo škodám. „Rozhodnutí může mít dopad do termínu zprovoznění stavby,“ řekl Mátl.

Výstavba jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu patří bezesporu k největší investiční akci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) na Vysočině. Zhotovitel, kterým je konsorcium firem, Strabag-M-Silnice-Porr, se stavbu zavázal zhotovit dle projektové dokumentace za 1,598 miliardy korun bez DPH.

FOTO: Stavba JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Dnes se řidičům otvírá okružní křižovatka

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes uvede do provozu v režimu předčasného užívání stavby první stavební objekt v hlavní trase JV obchvatu Havlíčkova Brodu na silnici I/38. Půjde o okružní křižovatku propojující stávající silnici I/38 s...

Jihovýchodní obchvat, jehož stavba začala v prosinci 2019, bude dlouhý 4,1 kilometru. „Propojí výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice a silnici I/38 směřující na Jihlavu. Zkrátit by tak měl cestu řidičům mezi Jihlavou a Pardubicemi. Součástí stavby je sedm mostů, tři nadjezdy a dvě mimoúrovňové křižovatky," zmínil již dříve Martin Buček z ŘSD. 

Finanční podíl města 

Město Havlíčkův Brod se bude na nákladech stavby podílet částkou 21,8 milionu korun. „Platit bude například veřejné osvětlení, přechody pro chodce nebo podchod pro pěší a cyklisty," řekl již dříve novinářům havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. 

Pozemky pro výstavbu jihovýchodního obchvatu začalo ŘSD vykupovat na podzim 2015. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR | Zdroj zdopravy.cz, ŘSD, ČTK

Štítky obchvat, JV, doprava, stavba, zdržení, stavební, povolení, stížnost, ŘSD, Havlíčkův Brod, Ředitelství silnic a dálnic, stavební povolení, Ministerstvo dopravy České republiky, Radek Mátl, Pardubice, Kraj Vysočina, Jihlava, Martin Buček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žaloba místního zemědělce. ŘSD přišlo o povolení na rozestavěný obchvat Brodu, stavba se asi protáhne | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.