Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Silničáři Vysočiny chystají pro letošek opravy za 670 milionů korun. Je to méně než vloni

Letošní rozsah uzavírek a dopravních omezení na krajských silnicích Vysočiny bude menší než vloni, protože silničáři mají méně peněz na opravy. Připravují akce přibližně za 670 milionů korun, což je asi o 200 milionů nižší částka než před rokem, sdělil náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Tomáš Mátl. Na státních trasách ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je zavřený tah I/19 na Havlíčkobrodsku.

Na dálnici D1 procházející Vysočinou stavbaři opravují poslední dva úseky. Zúženými jízdními pruhy budou řidiči další měsíce jezdit mezi Koberovicemi a Humpolcem na Pelhřimovsku a mezi Velkým Beranovem na Jihlavsku a Měřínem na Žďársku. Na D1 mezi Prahou a Brnem pracují dělníci celkem na čtyřech úsecích, celá modernizace dálnice by měla skončit na podzim.

Na silnicích I. třídy mělo letos ŘSD v plánu udělat opravy asi za 600 milionů korun. Výsledná částka bude záviset i na průběhu výběrových řízení na dodavatele. „Uvidíme, jestli se všechno podaří rozběhnout. Dva mosty jsme už kvůli soutěžím museli přesunout na příští rok," řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

Na tahu I/19 je od dubna zavřená část u Stříbrných Hor mezi Havlíčkovým Brodem a městem Přibyslav. Auta by tam podle webu ŘSD měla jezdit po objízdných cestách do začátku srpna. Ředitelství chce letos spravovat část tahu číslo 19 ještě na Pelhřimovsku, od obchvatu obce Kámen po hranice s Jihočeským krajem. Auta tam budou jezdit vždy po jedné polovině vozovky.

Rekonstrukce mostu u Dvorců

Velké opravy čekají státní tah číslo 37 mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou na Žďársku. „Tam by se ty práce měly rozběhnout co nejdřív," uvedla Tesařová. Rozsah dopravních omezení dodavatel stavebních prací vyjednává. Vysočinou prochází přes 420 kilometrů státních silnic první třídy.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV) v letošním roce, stejně jako v minulosti, plánuje na silnicích II. a III. tříd v kraji velký počet stavebních akcí. Z důvodu avizovaných úspor snížil Kraj Vysočina svůj rozpočet pro KSÚSV na...

Kraj spravuje skoro 4600 kilometrů silnic II. a III. třídy. Podle údajů krajských silničářů už například začala rekonstrukce velkého mostu u Dvorců na silnici II/602 mezi Jihlavou a Pelhřimovem. Pokračuje loni zahájená oprava průtahu Třeští. Na silnici II/406 mezi Třeští a Telčí s památkami UNESCO chtějí silničáři letos udělat také další opravy.

Tříměsíční uzavírku vyvolají opravy na silnici II/128 mezi Černovicemi a Věžnou na Pelhřimovsku. Zahájení prací tam podle krajských silničářů zatím není stanovené, protože ještě není uzavřený výběr dodavatele.

Výluka na železnici 

Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku bude podle webu radnice kvůli rekonstrukci od konce května zavřená křižovatka dvou silnic II. třídy ve spodní části náměstí. Na Třebíčsku bude kraj opravovat mimo jiné silnici II. třídy v úseku Hrotovice - Dukovany. Na Ždársku podle silničářů nastanou v souvislosti s opravami tahu I/37 nepříjemné souběhy uzavírek, například v úseku Vídeň - Křižanov.

Na železnici je podle Českých drah výluka na trati Čerčany - Světlá nad Sázavou, která vede údolím Sázavy. Výluka je kvůli rekonstrukci tunelu, potrvá do 25. srpna. Autobusy jezdí mezi Ledčí nad Sázavou na Havlíčkobrodsku a středočeskou Zručí nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, stavby, železnice, prázdniny, Vysočina, Kraj Vysočina, oprava, Ředitelství silnic a dálnic, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Dálnice D1, rekonstrukce, okres Žďár nad Sázavou, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři Vysočiny chystají pro letošek opravy za 670 milionů korun. Je to méně než vloni | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.