Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Radar na Hosově denně odhalí asi 20 hříšníků. Rekordmanem je řidič s rychlostí 122 km/h

Ve čtvrtek 7. ledna bylo spuštěno úsekové měření rychlosti na pelhřimovské výpadovce z Jihlavy u Hosova. Ze statistiky dosavadních přestupků v prvních deseti dnech provozu měření vyplývá, že denně zde poruší rychlost průměrně 20 řidičů.

Měření rychlosti v uvedeném místě se řeší už dlouhodobě. „V místě se uvažovalo i o zřízení nadchodu nebo podchodu, to jsou však velice finančně nákladná opatření. Takže jsme se nakonec dohodli s Policií ČR, že v místě zavedeme úsekové měření,“ sdělil již dříve jihlavský radní Jaroslav Vymazal.

V místech, kde je rychlost dopravním značením už dlouhodobě snížena na 70 km/hod. řidiči pravidelně překračují i devadesátku.

Psychologický efekt 

„Je zde komplikované odbočování a také přecházení frekventované ulice od autobusové zastávky. Na silnici je podle kalibrovaného dopravního sčítání intenzita provozu v průměru 13 tisíc vozidel za 24 hodin,“ uvádí Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Podle policistů, kteří tento úsek silnice na hosovském kopci zařadili mezi vhodné pro úsekové měření, se v posledních deseti letech stalo v místě hned osm vážných nehod.

Měření rychlosti na „Hosáku“: V tomto týdnu zkušební provoz, od nového roku naostro

Oficiální zahájení měření rychlosti na hosovském kopci se kvapně blíží. Ve středu dojde k definitivní kalibraci měřícího zařízení a do konce týdne se zde zahájí zkušební provoz. V lednu 2021 se pak pojede „naostro.“

„Už jen samotnou instancí radaru došlo nyní v místě ke snížení rychlosti většiny vozidel díky psychologickému efektu,“ uvedl jihlavský radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal. Rekordmanem je za prvních deset dnů provozu úsekového měření rychlosti u Hosova řidič, který projel tímto úsekem rychlostí 122 km/h.

Už třetím rokem se v Jihlavě měří na dalším místě, a to v Jihlavském tunelu. Od dubna 2019, kdy zde bylo měření spuštěno, překročilo do konce roku 2019 rychlost 27 076 řidičů. „Za celý rok 2020 už to bylo o 11 tisíc přestupců míň. Rychlost v tunelu překročilo v loňském roce 16 246 aut,“ připojuje mluvčí Daněk další statistiku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky Hosov, radar, úsek, rychlost, měření, Jihlava, Jaroslav Vymazal, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radar na Hosově denně odhalí asi 20 hříšníků. Rekordmanem je řidič s rychlostí 122 km/h | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.