Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Více policistů na silnicích Vysočiny. Zaměří se i na chodce, cyklisty a malé školáky

Během posledních prázdninových dní můžeme u komunikací nejen na Vysočině vidět více hlídkujících policistů. Zaměřují se na řidiče, motocyklisty, cyklisty ale i chodce. Velká dopravně bezpečnostní akce se plánuje na dnešek i celý nadcházející víkend. Další hlídky budou v akci také na začátku příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

Policisté budou k vidění nejen na dálnici D1, kde se v současné době modernizuje hned několik úseků. Samozřejmě se ale zaměří i na provoz na silnicích nižších tříd.

„Budeme kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, kde se na Vysočině v současné době několik úseků modernizuje. V modernizovaných úsecích je snížena nejvyšší povolená rychlost, je zde na některých místech provoz svedený do jednoho jízdního pásu a jezdí se v režimu 2 + 2 jízdní pruhy a v některých místech je zakázáno předjíždění pro kamiony. Přesto se stále objevuje velký počet řidičů, kteří dopravní značení ignorují, plně se nevěnují řízení vozidla, chovají se k ostatním řidičům bezohledně a po dálnici jedou neopatrně - výsledkem toho jsou zcela zbytečné dopravní nehody,“ informovala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Odstraňování následků takových nehod, zejména pokud k nim dojde v úseku před dopravním omezením,  způsobuje další kolony, které se jen pomalu rozjíždějí a slušným řidičům způsobuje zdržení na dálnici naprosto zbytečné komplikace.

Policejní hlídky budou kontrolovat všechny účastníky silničního provozu také na silnicích I. tříd a silnicích nižších tříd, a to nejen v průběhu dne, ale také ve večerních a nočních hodinách.

Pozor na alkohol i mobilní telefony 

„Budeme kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Kontrolovat budeme i technický stav vozidel. Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy,“ jmenuje dále Čírtková.

Dodává, že řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod. Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Proto musí řidiči počítat při zjištění dopravního přestupku ze strany policistů s přísnými sankcemi.

„Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu prvního zářijového týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce potrvá po celý první zářijový týden. Jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit vyšší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce,“ doplňuje Dana Čírtková.

Rozptýlení školáci 

První týden nového školního roku bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách budou mít mnoho zážitků, a tak jejich pohyb na přechodech pro chodce nebo po chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný.  Nadcházející úterý půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina.

„Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Kacerovský

Štítky kontrola, policie, prázdniny, léto, provoz, Kraj Vysočina, silnice, dálnice, cyklista, silniční provoz, dopravní nehoda, mobilní telefon, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více policistů na silnicích Vysočiny. Zaměří se i na chodce, cyklisty a malé školáky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.