Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Neukáznění řidiči na dálnici D1. Zbytečné nehody jsou na denním pořádku

Dnes v dopoledních hodinách byly na dálnici D1 k vidění policejní hlídky, celkem jich bylo osm. Zapojily se do plánované dopravně bezpečnostní akce. Kromě vozidel vybavených radarem se zapojili také policisté se speciálním stacionárním radarem a policisté na motocyklech.

„Dnešní akce byla zaměřena na kontrolu dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemní D1  a provoz je z tohoto důvodu výrazně omezený. Právě v těchto úsecích policisté denně šetří zcela zbytečné dopravní nehody, které mají ve většině případů po dobu vyšetřování a dokumentování nehody a odstraňování havarovaných vozidel, za následek úplné uzavření dálnice. To pak s sebou přináší tvorbu zbytečných kolon, v nichž jsou čekající řidiči často nervózní a nepozorní, a hrozí tak nebezpečí, že při rozjezdu kolony může dojít k další zbytečné dopravní nehodě,“ vysvětluje důvod dnešních kontrol Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Příčiny těchto nehod jsou vždy stejné – řidič se plně nevěnuje řízení vozidla a nedokáže adekvátně a včas zareagovat na dopravní situaci, která vznikla před ním. Když se na dálnici v místě dopravního omezení náhle z důvodu vyšší intenzity provozu zpomalí provoz a vozidla jedou pomaleji v koloně, tito nepozorní řidiči často v plné rychlosti narazí do vozidla na konci pomalu jedoucí nebo již stojící kolony. 

Přesně k těmto nehodám, jež se stanou v opravovaném úseku, kde je provoz veden v provizorních zúžených jízdních pruzích, se velmi obtížně dostávají složky integrovaného záchranného systému, protože bývá z důvodu zúžení technicky složité vytvořit dostatečně širokou záchranářskou uličku. Stejně obtížně k místu přijíždí odtahové služby, které musí do úseku často nacouvat nebo najíždět za asistence policejní hlídky z protisměru.

Včerejší zbytečné tři nehody 

„Jen tento týden jsme šetřili několik takových naprosto zbytečných nehod. Všechny se naštěstí obešly bez vážnějšího následku na životě a zdraví účastníků. Například včera dopoledne to byly hned tři mimořádné události, které způsobily úplné zastavení provozu na dálnici,“ dodává Čírtková.

Dnešní tři nehody na D1 se obešly bez vážných zranění. Bouralo hned šest vozidel

V opravovaném úseku dálnice D1 na Vysočině se dnes dopoledne krátce po sobě staly tři dopravní nehody. Ve směru na Prahu postupně havarovalo šest vozidel. Při nehodách se lehce zranil jeden člověk, řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Všechny tři dopravní nehody, z nichž ve dvou se případech střetlo více dodávkových a nákladních vozidel, se postupně staly v úseku čtrnácti kilometrů (mezi 124. – 138. kilometrem ve směru jízdy na Prahu) a jejich příčinou byla jednoznačně nepozornost řidičů.

„Lze říci, že se v současné době intenzita provozu na silnicích a platí do také pro dálnici D1, opět výrazně zvýšila. Souvisí to s postupným rozvolňováním nouzových opatření. Bohužel někteří řidiči porušují při jízdě po dálnici D1 základní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Na denním pořádku jsou přestupky spočívající v dvojnásobném překročení nejvyšší povolené osmdesátky v modernizovaných úsecích. Řidiči kamionů využívají k jízdě levý jízdní pruh v místech, kde jim to zakazuje dopravní značka, předjíždějí v místech, kde je pro ně stanoven zákaz předjíždění, parkují s vozidly v připojovacích a odstavných pruzích. A tak bych mohl ve výčtu zjištěných přestupků pokračovat,“ uvedl David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Překročení rychlosti o 90km/h

Na dálnici D1, kde se znovu rozjela v některých úsecích modernizace, je většinou vedený provoz v omezeném režimu 2 + 2 jízdní pruhy v jednom jízdním pásu. I když je v těchto úsecích rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině a v levném jízdním pruhu je zakázána jízda nákladním vozidlům, policejní kontroly zjišťují denně desítky porušení.

Modernizované úseky s dopravním omezením
Úsek 11 – Koberovice (81) – Humpolec (90) – délka 8,8 km
Úsek 12 – Humpolec (90) – Větrný Jeníkov (104) – délka 13,6 km
Úsek 16 – Velký Beranov (119) – Měřín (134) – délka 14,7 km
Úsek 19 – Velké Meziříčí západ (141) – Velké Meziříčí východ (146) – délka 5,9 km

Policejní hlídka před několika dny měřila na dálnici v modernizovaném úseku v omezení na 88,5 kilometru ve směru jízdy na Prahu rychlost. Místem projelo osobní vozidlo BMW 535 s českou registrační značkou a jeho řidič jel rychlostí 171 kilometrů v hodině, tedy nejvyšší povolenou „osmdesátku“ překročil o 91 kilometrů v hodině.

Hrozí přísné sankce 

„Takový přestupek nelze projednat na místě, proto policisté přestupek zadokumentovali a předali do správního řízení příslušnému správními orgánu. A podobně vysokých překročení nejvyšší povolené rychlosti v úsecích, kde probíhá modernizace, zjišťujeme denně několik,“ sdělila k dalšímu hříšníkovi na dálnici Čírtková.

Policisté v žádném případě nebudou tolerovat nekázeň řidičů a všichni, kteří nehodlají dodržovat zásady bezpečné jízdy a budou porušovat ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, musí počítat s přísnými sankcemi v horních hranicích zákonem stanovených sazeb.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, hlídka, D1, dálnice, rychlost, nehoda, Dálnice D1, havárie, dopravní nehoda, Praha, BMW, Humpolec, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Neukáznění řidiči na dálnici D1. Zbytečné nehody jsou na denním pořádku | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.