Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Velké Meziříčí chce příští rok zvýšit poplatek za odpad o 250 korun. Změna nastane po patnácti letech

Radnice ve Velkém Meziříčí na Žďársku chce příští rok zvýšit poplatek za odpad z nynějších 500 korun na 750 korun na obyvatele. Platba se neměnila 15 let, náklady na svážení odpadu stouply. Město se nesnaží vydělat, ale jen snížit ztrátu, uvedl na webu starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM). Změnu vyhlášky o místním poplatku za odpad bude projednávat městské zastupitelstvo 24. října.

„Technickým službám narostl rozpočet, inflace zvedá mzdy pracovníků, zdražila spalovna i ukládání odpadů na skládku. Likvidace odpadů nás stojí jednoduše mnohem víc peněz než dřív," uvedl starosta Alexandros Kaminaras. Město dotuje odpadové hospodářství osmi miliony korun ročně, v přepočtu na jednoho obyvatele to je 1450 korun. Ani navrhované zvýšení poplatku podle radnice výdaje odpadového hospodářství nepokryje.

Vedení města s 11 400 obyvateli také projedná zrušení osvobození od poplatku za odpad pro děti a seniory. Platit ho budou rovněž vlastníci nájemních bytů, pokud za odpad neplatí jejich nájemníci. „V některých bytech není nikdo trvale hlášen, přitom v něm žijí nájemníci, kteří produkují odpad a neplatí za něj nic. Jsou to černí pasažéři. Chceme, aby i oni do systému přispívali," uvedl místostarosta Martin Kaman (nestraník za Společně VM).

ANKETA: V Jihlavě vznikají vylepšená kontejnerová stání. Radnice na ně letos vyčlenila více než 4,5 milionu korun

Pokud jste v posledních dnech procházeli nebo projížděli po jihlavské Žižkově ulici nebo třeba sídlištěm U Hřbitova, pak vás možná zaujala oplocená stavba - vydlážděná plocha se železnou konstrukcí, na níž pracují dělníci. Zjišťovali jsme, co...

Některá města na Vysočině zvýšila lidem poplatek za odpad pro letošek, některé samosprávy budou jednat o jeho nárůstu pro příští rok. Například v Pelhřimově je nyní roční poplatek 850 korun na hlavu, v Havlíčkově Brodě a v Třebíči 840 korun a ve Žďáru nad Sázavou 696 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky poplatek, platba, odpady, kontejner, správa, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké Meziříčí chce příští rok zvýšit poplatek za odpad o 250 korun. Změna nastane po patnácti letech | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.