Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žďár omezí v některých místech veřejné osvětlení, za rok ušetří statisíce. Změny plánuje i Jihlava

Radnice ve Žďáru nad Sázavou bude kvůli drahé elektřině v některých místech omezovat veřejné osvětlení. Lokality, jichž se to bude týkat, vytipoval odbor komunálních služeb se správcem veřejného osvětlení tak, aby byla zachovaná bezpečnost a lidem zůstala vždy alespoň jedna osvětlená cesta domů. Náklady na osvětlení by se měly snížit asi o půl milionu korun za rok. Uvedl to místostarosta Jaroslav Hedvičák (ANO). Město také nechá vyměnit osvětlení poutního areálu Zelená hora, který je památkou UNESCO. Zapínat se ale bude jen při svátcích a zvláštních příležitostech.

U Zelené hory má město na starosti vnější nasvícení ambitu, který obkružuje kostel svatého Jana Nepomuckého. „Dnes to osvícení je prakticky po smrti, je morálně zastaralé, ne zcela funkční," uvedl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město) na facebooku. Na typu nového osvětlení se radnice dohodla s památkáři a správou CHKO, zaplatí za něj 1,6 milionu korun. S instalací by měli pracovníci začít ještě letos, práce dokončí na jaře. Osvětlení památky nebude celoroční. „Alespoň do doby, než se nějak stabilizují ceny energií a budou na přijatelnější úrovni," uvedl starosta.

Ve Žďáru nad Sázavou s 20 300 obyvateli je veřejné osvětlení s 3150 svítidly. Město teď má například v plánu vypnutí osvětlení ob jedno svítidlo v ulicích Zelenohorská, U Pily, Lipová, Haškova nebo v parku u Ivana. Vloni stála elektřina pro veřejné osvětlení přes tři miliony korun. letos město očekává navýšení nákladů přibližně na dvojnásobek. Je to částka bez avizovaných úspor, sdělila mluvčí radnice Blanka Sobolová.

Úspornější LED svítidla 

Možnosti úspor elektřiny hledají samosprávy i jinde v kraji. Čtyřtisícová Přibyslav nechá postupně vyměnit všechna svítidla veřejného osvětlení za úspornější LED svítidla. Očekává, že se pak spotřeba elektrického proudu sníží na třetinu. Za elektřinu pro veřejné osvětlení teď město ročně platí tři čtvrtě milionu korun. Výměna svítidel bude stát pět milionů korun bez DPH, radnice na ni požádala o dotaci.

Služby města Jihlavy zatím například zvažují možnost výměny některých žárovek na sloupech veřejného osvětlení za žárovky s nižší svítivostí, přibývat by měla také úspornější LED svítidla. Uvedl to mluvčí podniku Martin Málek. Světelných bodů je v ulicích padesátitisícové Jihlavy 7600, LED svítidel je z nich zatím 700.

Jihlava se obléká do vánočního. V ulicích už najdeme výzdobu, strom bude zlato-červený

Centrum krajské Jihlavy se pomalu vánočně vybarvuje. Pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) nyní začali po městě rozmisťovat vánoční výzdobu. Ta se rozsvítí společně se stromem na Masarykově náměstí na první adventní neděli 27. listopadu.

Dudín na Jihlavsku s necelými dvěma stovkami obyvatel kvůli veřejnému osvětlení v nočních hodinách pořádá anketu. Obecní úřad se lidí ptá, zda by souhlasili s jeho vypnutím v obci a v přilehlé osadě Buková od 23:30 do 4:00, aby se ušetřilo. Anketa ještě neskončila, podle starosty Luboše Jakubů (nestraník) se zatím vrátila polovina z 80 rozdaných anketních lístků. Většina z doručených odpovědí je podle něj pro to, aby se v daných hodinách nesvítilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky osvětlení, správa, energie, výdaje, úspora, Žďár nad Sázavou, veřejné osvětlení, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Jihlava, svítidlo, Jaroslav Hedvičák, Světové dědictví UNESCO, Martin Mrkos, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár omezí v některých místech veřejné osvětlení, za rok ušetří statisíce. Změny plánuje i Jihlava | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.