Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

ANKETA: Jubilejní Slamáci v Jakubově. Řidiče i kolemjdoucí hlídá obří Sněhurka se svými trpaslíky

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E 59 do obce Jakubov na Třebíčsku, je určitě jen tak nepřehlédne. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel letos střeží hned osm postav. Důvodem je to, že v tomto roce Slamáci slaví dvacáté výročí. A proto byla volba jasná, oslavit to ve velkém stylu. Letošní postavou je Sněhurka se sedmi trpaslíky. Oblíbení Slamáci, která zná celá republika, jsou každoroční záležitostí už od roku 2005.

Je z toho neplánovaná tradice 

„Ano, je to už neuvěřitelných 19 let, co jsme postavili první Slamáky. V roce 2005 jsme vyhráli titul Vesnice roku v Kraji Vysočina a chtěli jsme ostatní soutěžící při slavnostním vyhlášení zaujmout. To jsme ještě netušili, že jsme založili novou slaměnou tradici. Skupinka stavitelů nadšenců je více méně stále stejná, jen nám přibylo 19 let zkušeností. Chtěli jsme toto jubileum oslavit stavbou většího počtu postav. Volba padla na nejznámější animovanou pohádku na světě: Sněhurku a sedm trpaslíků," informovala obec Jakubov na svém facebookovém profilu.

Postavit hned osm postav byla podle stavitelů velká výzva. Tomu byly přizpůsobeny přípravy doplňků, které zabraly dvě odpoledne. Vlastní stavba postav pak trvala tři dny. „Jeden den jsme navozili a rozestavěli velké balíky, druhý den jsme stříkali barvy. V sobotu jsme již instalovali hlavy, čepice, vousy a další doplňky. Na stavbu padlo celkem 17 velkých kulatých balíků, 20 malých balíků, velké množství plátna a další pomůcky. Opět jsme zrecyklovali některé nepotřebné věci jako staré koberce, hadice a podobně," jmenují stavitelé.

Slamáci v Jakubově na Třebíčsku

Úterý, 27. srpna 2024, 11:10

2005, Sedlák a selka
2006, rodina s miminkem

Jako během předchozích let, i letos byly použity doplňky z minulých Slamáků. „Při stavění nás mile překvapil pán, který nám přivezl krabici nanuků, abychom se v horku mohli ochladit. Děkujeme," dodávají organizátoři. 

Obec Jakubov leží u Moravských Budějovic na Třebíčsku, má zhruba šest set obyvatel. Obec se se pyšní titulem Vesnice Vysočiny 2005. 

A jak a proč to všechno vlastně v roce 2005 začalo? „Impulsem bylo v roce 2005 naše vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku, kdy jsme chtěli účastníky slavnostního vyhlášení něčím zaujmout. Už nevím přesně, koho to napadlo, ale inspirací byly podobné sochy sedláků v sousedním Rakousku,“ řekl již dříve redakci Drbny starosta Jakubova Miroslav Kabelka.

O výstavbu postav se každý rok stará desetičlenná parta lidí, jejich složení se nemění. Vůbec prvními Slamáky v roce 2005 byla dvojice selka a sedlák, o rok později je následovala rodina s miminkem a poté traktorista i se slaměným traktorem. Změna přišla v roce 2008, kdy se u silnice objevil Mach s Šebestovou. „Od tohoto roku, tedy 2008, stavíme pohádkové postavičky, které jsme dříve oblékali do látek. Posledních 10 let používáme stříkání fasádní barvou. Někdy máme postavy vymyšlené již rok dopředu a někdy měníme plány třeba i měsíc před stavěním. S nápady přichází jednotliví členové našeho týmu,“ prozradil dále starosta Jakubova na Třebíčsku.

Jací Slamáci se vám líbí nejvíce?

Celkem hlasovalo245 čtenářů

V předchozích letech řidiče projíždějící kolem, ale i pěší potěšil třeba Shrek s Fionou, Ája s maxipsem Fíkem, Křemílek a Vochomůrka, Pat a Mat. Třikrát se objevila také zvířata odkazující na jihlavskou zoo – zebry, lemuři a tygři. V roce 2022 stála u silnice rodina Rumcajse z lesa Řáholce – tedy Rumcajs, Manka a malý Cipísek. Tehdy byla zakomponovaná třeba kostra z dětské trampolíny, kterou někdo vyhodil do sběrného dvora. Vloni obec střežil Krteček s velkou konvičkou. Jak vloni nastínil starosta Kabelka, stavitelé technicky řešili, jak vyrobit čenich Krtečka a zmíněnou konvičku. 

Využije se třeba i lino, hadice nebo satelit 

Sláma není základem jen pro oblíbené postavy, v Jakubově jsou nápadití i v době Vánoc či Velikonoc. „Každoročně od roku 2005 na Vánoce stavíme betlém ze sena v životní velikosti, který se stal inspirací pro vánoční výzdobu v okolních i vzdálenějších obcích. Ten první měl šest postav a ten poslední zdobilo již 26 postav,“ pochlubil se s úsměvem starosta Kabelka.

Stavitelé Slamáků pracují s velkými kulatými a malými hranatými balíky slámy, které jsou vždy základem. Ty doplňují různé odpadní materiály třeba z jakubovského sběrného dvora. „Napadá mě třeba již zmíněná kostra trampolíny, koberce jekor, lino, hadice, trubky, satelit tak dále,“ jmenuje Kabelka.

Slamáci mají svou facebookovou stránku, kde se objevují nejnovější fotky a také chvála od veřejnosti. „Je to nádhera, jste borci," nešetří chválou Monika Linhart. „Krása, jako každý rok," zhodnotila Marie Svobodová. S nápadem třeba na příští rok přišel Petr Píša. „A příště Alibaba & ...?"

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením obce Jakubov

Štítky slamáci, postavy, výročí, jubileum, anketa, tradice, Jakubov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ariana Zabloudilová

Za mě jsou NEJ medvídci od Kolína. Díky za každý rok této ankety. Takže za MEDVÍDKY :)

Úterý, 27. srpna 2024, 11:59Odpovědět

Kristýna Růžová

Hlasuji s vámi ;)

Úterý, 27. srpna 2024, 12:00Odpovědět

Kristýna Růžová

Moc hezký článek :)

Úterý, 27. srpna 2024, 11:55Odpovědět

ANKETA: Jubilejní Slamáci v Jakubově. Řidiče i kolemjdoucí hlídá obří Sněhurka se svými trpaslíky | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.