Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na výlet: Třicetimetrová rozhledna Mařenka ukáže při jasné obloze třeba i vrcholky Alp

Pokud máte rádi šplhání na rozhledny, pak byste neměli zapomenout na rozhlednu Mařenka, která se nachází na Třebíčsku kousek od Želetavy. Odměnou za zdolání 156 schodů jsou pěkné výhledy na Javořici, Křemešník, při jasné obloze lze zahlédnout i vrcholky Alp.

Současná rozhledna na místě stojí od roku 2012. Její předchůdkyně, jež byla ze dřeva, stála na stejném místě od roku 1941. V 50. letech se však při silné bouři zřítila, od té doby proběhlo několik pokusů o její obnovu. Obce Rokytnice nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov se spojily do Mikroregionu Podhůří Mařenky. Novou rozhlednu plánovaly už od roku 2003, nakonec ji otevřely v roce 2012.

Název Mařenka pochází podle pověsti a Marianě neboli Mařence, kterou zamordovali loupežníci v roce 1689. Leží tam také smírčí kámen s křížem.

Mařenka, která vznikla podle návrhu architekta Fraňka, měří 31 metrů a je vystavená z kamene, dřeva a kovu, na vrchol vede 156 schodů. Za odměnu se nám otevře výhled na Javořici s vysílačem, Křemešník, Železné hory a Devět skal, Drahanskou vrchovinu, Třebíč, jadernou elektrárnu Dukovany, Palavu s Děvínem, Českou Kanadu, Novohradské hory, Malé Karpaty, a dokonce i vrcholky Alp.

Kudy k Mařence? 

Třicetimetrová rozhledna je celoročně volně přístupná a dojít sem je možné po naučné stezce Mařenka, která vede po lesních cestách a vydat se na ni mohou jak pěší, tak cyklisté. Stezka začíná v Dašově a jde soubežně s modře značenou turistickou trasou a cyklotrasou až pod Mařenku. Tam i zpět je dlouhá asi 4 kilometry a zvládnou ji určitě i rodiče s kočárky a menší děti.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, navylet.cz | Zdroj vysocina.eu, navylet.cz

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, rozhledna, Mařenka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Třicetimetrová rozhledna Mařenka ukáže při jasné obloze třeba i vrcholky Alp | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.