Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čapí reality show v Třebíči pokračuje. Tonda už není sám, královna hnízda Týna za ním přiletěla v pátek

Poslední březnový den si pro návrat na hnízdo v Třebíči vybrala Týna, která tak potěšila nejen svého Tondu. Udělala radost i tisícům fanoušků, kteří čapí pár na komíně ve Vnitřním Městě sledují prostřednictvím webkamery. Už ji totiž netrpělivě vyhlíželi a přáli jí šťastný let zpátky na Vysočinu. Sameček Tonda na ni na hnízdě čekal od 27. března.

Informace o návratu královny hnízda Týny se objevila v pátek odpoledne. Malinko si pospíšila, obvykle se vrací první týden v dubnu. „Super. Skvělá zpráva. Jsou spolu. To bude na hnízdě radosti. Tohle moc potěšilo. Je to snad nejlepší, co se v Třebíči děje," neskrýval své nadšení jeden z fanoušků čapí reality show. Čápi mu asi chtěli dát za pravdu, na nic nečekali a začali hned s námluvami. 

Hnízdo se nachází na komínu firmy Flystork, pozorování díky webkameře je zde možné třetím rokem. Sledování čápů mělo hned v první sezoně obrovský ohlas, další rok proto na hnízdo putovala lepší kamera se zvukem. Takže to nyní mají fanoušci Tondy a Týny se vším všudy, slyší i typické čapí klapání. 

Na Vysočině byli čápi v hnízdech pozorováni například v Telči, Bohuslavicích, Lesonicích, Moravských Budějovicích, Šebkovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou, Výčapech, Myslibořicích, Hrotovicích, Valči, Budišově, Tasově, Netíně, Měříně, Bohdalově, Jihlavě, Lukách nad Jihlavou, Stříteži, Štokách, ve Skále, Veselici, Dolní Krupé, Chotěboři, Nové Vsi u Chotěboře nebo Horní Cerekvi.

„Teď máme třetí sezonu sledování čápů, celé to zaštiťuje třebíčská firma K-system.CZ. První impulz byl takový, že máme sportovní prodejnu přímo pod komínem. Čápi na komín sedají už deset let, takže zaměstnanci jsou s čápy za tu dobu sžití. Prodejna se vlastně i díky čápům přejmenovala. Flystork znamená letící čáp,“ vysvětlila redakci Drbny za firmu Flystork Zuzana Marečková, správce sociálních sítí a grafička.

Když lidé v třebíčské firmě kameru poprvé instalovali, velkou iniciativu převzal zaměstnanec jménem Tomáš. A právě po něm byl pojmenovaný první sledovaný sameček. „A potom jsme o jméně partnerky udělali veřejné hlasování. Lidé nám posílali tipy, tři nejčastější jsme vybrali a pak proběhlo veřejné hlasování. Lidé si odhlasovali Týnu a teď pravidelně vybírají jména pro mláďata. První rok se narodili na „zmrzlíky“, takže jsme je nazvali Pankrác, Servác a Žofie. A od té doby se zapojuje veřejnost,“ řekla Zuzana Marečková.

Změna u třebíčského čapího páru nastala loni. Když se Tom na hnízdo nevrátil, Týna se dala dohromady s novým samečkem Tondou. Podařilo se jim vyvést tři mláďata. Podle statistiky uvedené na Facebooku Čápi Třebíč se nejvíce dařilo v roce 2016, kdy čápi odchovali pět mláďát. Od zahájení pozorování v roce 2014 se ještě nikdy nestalo, že by čápi nevyvedli ani jednoho potomka. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Čápi Třebíč | Zdroj Čápi Třebíč, Česká společnost ornitologická

Štítky čáp bílý, hnízdo, webkamera, Třebíč, Tonda, Týna, reality show, přílet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čapí reality show v Třebíči pokračuje. Tonda už není sám, královna hnízda Týna za ním přiletěla v pátek | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.