Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jemnicí hýbe zvažovaná výstavba velkovýkrmny dobytka. Ve hře bylo referendum, to ale nakonec teď nebude

Čtyřtisícová Jemnice na Třebíčsku nyní žije jedním velkým tématem – výstavbou dvou velkovýkrmen a masokombinátu. Tento záměr má samozřejmě své zastánce i odpůrce, obě strany se ve středu 15. září v místním kulturním domě sešly na veřejné debatě. Z ní vyplynulo, že se město bude případnou výstavbou zabývat opět na konci října, kdy půjde konkrétně o případnou změnu územního plánu.

Ta by nádledně umožnila výstavbu velkokapacitního vepřínu, drůbežárny a zpracovatelského provozu v katastru města, řekl při včerejší podvečerní debatě starosta Jemnice Miloň Slabý (SNK). Na debatě se sešlo několik stovek lidí, především odpůrců záměru společnosti ZEOBS, spol. s r. o., která o změnu územního plánu požádala.

Jemničtí zastupitelé v březnu zařadili žádost společnosti mezi chystané změny územního plánu. „Velké plus jsme na začátku spatřovali v tom, že v areálu Zeobsu udělá (společnost) obrovskou miliardovou investici do moderního masokombinátu, který si sám vychová ve velkovýkrmnách," řekl starosta Jemnice Miloň Slabý. Nové chovy by podle něho zaměstnaly až 200 lidí a v masokombinátu by se zpracovávaly miliony kuřat ročně.

Ve hře bylo i vyhlášení referenda, v srpnu ale o něm zastupitelé Jemnice nakonec nehlasovali, i když ho původně ohlásili. Z bodu jednání ho nakonec stáhli. Starosta Slabý to vysvětlil tím, že o záměru výstavby chtěli mít více informací a také chtěli počkat na výsledky včerejší veřejné debaty.

Vyhlášení referenda zamítnuto 

Znovu doplnit vyhlášení referenda na program srpnového jednání navrhl opoziční zastupitel Petr Novotný (Sdružení nezávislých kandidátů Mladí za rozvoj Jemnice), zastupitelé ale byli proti. Petr Novotný na středeční debatě řekl, že návrhem pouze vyhověl žádosti spolku Za dobrý život na Jemnicku, který výstavbu kritizuje. Sám není zastáncem referenda v této věci a plány společnosti podporuje. „Nevidím důvod bránit rozvoji zemědělství na venkově, zvlášť zemědělství na takovéto technologické úrovni s filozofií pana Koláře (Josef Kolář, ředitel společnosti ZEOBS) aplikovat organickou hmotu na svoje pole v bezprostřední blízkosti tam, kde tu organickou hmotu vytvoří," řekl Petr Novotný.

Jak dodal starosta Slabý, když se v říjnu neschválí postup do dalšího kola, tak nezbyde nic než udělat revokaci usnesení, které do změny (územního plánu ) zařadilo i tři žádosti společnosti ZEOBS, v té chvíli se se změnou územního plánu pojede dál, ale její žádosti už tam nebudou. „Pokud žádosti pustíme do dalšího kola, tak jsem přesvědčený, že k referendu dojde," doplnil Slabý.

Kde se budou haly nacházet? 

Ve čtyřtisícové Jemnici by měly vzniknout dvě velkovýkrmny, jedna by měla mít rozlohu 8 hektarů, druhá 5 hektarů. Jedna hala by měla stát směrem na Moravské Budějovice před Dvořákovým rybníkem, druhá pak při výjezdu z města na Dačice. Tyto dva objekty by měl doplnit masokombinát.

Se záměrem kromě spolku Za dobrý život na Jemnicku nesouhlasí i třeba Český svaz ochránců přírody. Obává se hlavně zvýšené dopravy ve městě a také šířícího se zápachu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ivabalk / pixabay

Štítky výkrmna, masokombinát, dobytek, stavba, chov, záměr, referendum, zemědělství, Jemnice, územní plán, Miloň Slabý, okres Třebíč, Petr Novotný, Josef Kolář, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jemnicí hýbe zvažovaná výstavba velkovýkrmny dobytka. Ve hře bylo referendum, to ale nakonec teď nebude | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.