Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Želivský klášter má nově uspořádanou knihovnu, najdou se tam mimo jiné i díla z patnáctého století

Želivský klášter má nově uspořádanou historickou knihovnu, v níž je okolo pětadvaceti tisíc svazků napsaných do roku 1850. V sále barokního konventu se zachovaly fresky, ale původní vybavení knihovny bylo zničené. Premonstráti tam nechali osadit nový mobiliář.

Za necelý měsíc, od 13. dubna, budou přístupné další nové klášterní expozice v opravené budově Staré prelatury, přiblíží historii kláštera a také někdejší bydlení opata. 

Opat Tadeáš Robert Spišák zavzpomínal na to, jak po příchodu do Želiva před 20 lety prováděl návštěvníky klášterem. V refektáři, což je jídelna, zdůrazňoval, že nad ním je knihovna, duchovní pokrm. Zároveň tehdy říkal, že knihovna je zavřená. „Protože nábytek byl za komunismu zničen, spálen a ty knihy jsou jenom tak na hromadách a potřebujeme je katalogizovat,“ řekl.

Historie kláštera:
- založený byl v roce 1139
- v roce 1950 ho komunisté zrušili
- premonstráti se vrátili počátkem 90. let

Knihovna teď má nový mobiliář tvořený volně stojícími betonovými podpěrami a ocelovými policemi, do nichž jsou cenné knihy převážně v kožených vazbách pečlivě srovnané. „Rozhodli jsme se po poradě s památkovým úřadem, že nepůjdeme do nějakých replik, protože se nám nic z té historické staré knihovny nezachovalo,“ uvedl opat.

Mobiliář navrhla kancelář Šépka architekti. Při odlévání betonových dílů byl použitý štěrk a kamínky z řeky Želivky. S uspořádáním knih a jejich katalogizací pomáhají studenti Univerzity Palackého v Olomouci pod vedením Jany Oppeltové, která vyučuje na katedře historie Filozofické fakulty.

Knihy z patnáctého století

„Klášter nemůže fungovat bez knih,“ podotkla Jana Oppeltová. Uvedla, že želivská knihovna měla být odrazem světa, proto tam kromě teologické literatury jsou knihy z různých oborů. Psané jsou hlavně německy, latinsky a česky. Jsou tam i středověké a barokní rukopisy a prvotisky vytištěné mezi roky 1450 až 1500. Po zrušení kláštera komunisty byly knihy odvezené na Strahov. Z větší části se dochovaly, ale byly pomíchané s knihami z dalších klášterů, dodala.

Knihovna bude k dispozici odborné veřejnosti a při zvláštních příležitostech také návštěvníkům. Opravená Stará prelatura je součástí prohlídkového okruhu kláštera. Expozice v ní přibližují tamní archeologické nálezy, vývoj kláštera od jeho založení v roce 1139 i to, jak mohlo vypadat bydlení opata přibližně na začátku 20. století a jaká byla jeho role v klášteře a ve společnosti. Vystavené tam jsou také památky doposud uložené v depozitářích.

Želivský klášter připomíná 70 let od komunistického ničení řeholního života

V želivském klášteře dnes začala výstava Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) mapující násilný pokus komunistů ukončit řeholní život v zemi. Je součástí celonárodní připomínky 70 let starých událostí.

V budově blízko kostela byly naposled byty, pak byla kvůli špatnému stavu delší čas prázdná. Opravy skončily vloni. Klášter teď má rovněž nové sociální zázemí pro návštěvníky. Na investice skoro za 50 milionů korun dostala kanonie přes 40 milionů korun z programu IROP.

Klášter zrušili komunisté v roce 1950. Šest let tam byl internační tábor pro kněze a řeholníky, následně psychiatrická a protialkoholní léčebna. Premonstráti se mohli vrátit počátkem 90. let, budovy postupně opravují. Areál, který je národní kulturní památkou, si loni prohlédlo sedmnáct tisíc návštěvníků.

Ohodnoť článek

Štítky Klášter Želiv, historie, památka, knihovna, premonstráti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Želivský klášter má nově uspořádanou knihovnu, najdou se tam mimo jiné i díla z patnáctého století | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.