Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Želivský klášter připomíná 70 let od komunistického ničení řeholního života

V želivském klášteře dnes začala výstava Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) mapující násilný pokus komunistů ukončit řeholní život v zemi. Je součástí celonárodní připomínky 70 let starých událostí.

V klášterním kostele se k nim dnes při mši vrátil i kardinál Dominik Duka. Označil je za následek roku 1948, za kterým stojí zrada skutečných hodnot. „Klášter Želiv na Pelhřimovsku se v takzvané akci K změnil v roce 1950 v internační mužský tábor, ve kterém panoval nejpřísnější vězeňský režim,“ informuje autorka výstavy Stanislava Vodičková.

Výstavu doprovázejí i fotografie, které tajně pořizovali internovaní řeholníci a řeholnice. Dochovaly se v soukromých archivech či v archivech řádů, které je měly jako pozůstalosti.

Jedním z autorů byl Inocenc Kubíček, později odsouzený k 22 letům vězení. V procesu mu podle Vodičkové zabavené snímky výrazně přitížily. „Unikátní snímky pořídil v roce 1951, kdy se mu podařilo propašovat fotoaparát do kláštera, zachytil takovou každodennost v internačním táboře, běžný pracovní den řeholníků," doplnila Vodičková.

Podle ní existují i snímky aranžované režimem, které měly souzené řeholníky dehonestovat. „Když připravovali proces s představitelkou řádu, zavázali jí oči, přitáhli ji do nějaké místnosti, tam ji nasvítili, vyfotili, dali za ní monstrance, kalichy a zbraně a dali k tomu popisek - vidíte ty chudé sestry, jak se válejí ve zlatě, schovávají záškodníky, vrahy a zbraně," upozornila Vodičková.

Pro akci K zřídil komunistický režim pět centralizačních, dva přeškolovací a jeden internační klášter pro muže. Rozdíly mezi jednotlivými typy klášterů byly především v míře přísnosti vězeňského režimu. Podle Stanislavy Vodičkové bylo ve dvou etapách zlikvidováno 219 řeholních domů a internováno či centralizováno 2376 řeholníků.

Od července pak komunistická moc zasahovala i proti ženským klášterům v akci Ř. Do centralizačních středisek mezi červencem a zářím nechala převézt přes 4000 řádových sester. Byly internovány i v klášteře Hejnice s nejpřísnějším režimem. Přesné číslo obětí se podle ní dosud nepodařilo zmapovat.

Výstava Nebe bylo plné hvězd měla začít už v dubnu, ale ÚSTR ji musel posunout kvůli krizi kolem koronaviru. V želivském klášteře bude k vidění do 31. října.

Foto Čestmír Jírů, Česká televize | Zdroj ČTK

Štítky ČR, historie, církve, komunismus, Želiv, AUDIO, FOTO, klášter, Ústav pro studium totalitních režimů, Dominik Duka, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Želivský klášter připomíná 70 let od komunistického ničení řeholního života | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.