Počasí dnes23 °C, zítra28 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Dobrá zpráva: Hospodaření Jihlavy loni místo plánovaného schodku skončilo přebytkem

Hospodaření Jihlavy loni místo plánovaného schodku 459 milionů korun skončilo přebytkem 161 milionů. Statutárnímu městu v průběhu roku stouply příjmy, zatímco peněz utratilo méně, než původně předpokládalo.

Jak vyplývá ze závěrečného účtu, celkové příjmy vloni převýšily 2,2 miliardy korun, výdaje radnice v minulém roce uskutečnila za 2,05 miliardy korun. Původně schválený rozpočet krajského města přitom počítal pro rok 2023 s celkovými příjmy 1,837 miliardy korun a výdaji téměř za 2,3 miliardy korun.

Za investice radnice plánovala vloni dát zhruba miliardu. Ze závěrečného účtu vyplývá, že uskutečněné byly nakonec investiční akce za 407 milionů korun. „Co do objemu vydaných finančních prostředků jde i tak o třetí nejvyšší investiční aktivitu za posledních patnáct let,“ připomněl mluvčí města Radovan Daněk.

Horácká aréna, dopravní terminál, vodojem Bukovno. V roce 2024 Jihlava zvýší výdaje o šestnáct procent

Zhruba hodinu diskutovali jihlavští zastupitelé o rozpočtu na nadcházející rok 2024. Město Jihlava bude mít nachystáno 2,674 miliardy korun, z toho bude na kapitálové výdaje (tedy investiční akce) určeno přibližně 1,2 miliardy korun a na běžné...

Víc než polovina peněz nedočerpaných na investice se týkala budované Horácké multifunkční arény. Další plánované investice se opozdily, například kvůli průtahům při výběrových řízeních, nedostatečnému zájmu o zakázky, kvůli prodloužení termínu realizace nebo se tam promítlo to, že jde o víceleté akce.

60 milionů na arénu

Novou arénu začalo město stavět vloni, dokončená má být na podzim 2025. Kromě sportovních tam chce Jihlava pořádat také kulturní a společenské akce. Stavba arény bude za 1,9 miliardy korun a další peníze bude stát její vybavení. Vloni na arénu podle závěrečného účtu města šlo 60,6 milionu korun.

Ze 161 milionů korun, které městu zůstaly z loňska, bylo podle mluvčího 40 milionů korun vloženo do rezervy města. Zbývající peníze rozdělilo městské zastupitelstvo v únoru a v dubnu na různé akce, například na rekonstrukci bývalé radniční restaurace, nákup dalších parkovacích automatů či realizaci podchodu v Kosově, navýšené byly například také peníze na svážení odpadu, údržbu zeleně či opravy silnic a chodníků.

Očekávání veřejnosti jsou velká. S velkými akcemi se Jihlava dokáže poprat, říká nový manažer Horácké arény Martin Lindovský

Před necelým měsícem přišla jihlavská radnice se jménem jednatele nové obchodní společnosti, která bude mít na starosti chod Horácké multifunkční arény (MHA), jejíž stavba před několika měsíci v Jihlavě začala. U výběrového řízení byl...

Jihlava má vyjednané úvěry za jednu miliardu korun. Na arénu z nich je podle mluvčího určeno 910 milionů a zbývajících 90 milionů na jiné strategické investice. Vloni město čerpalo úvěrové peníze jen na arénu.

Na arénu přispěje Kraj Vysočina půl miliardou korun a 300 milionů korun poskytne Národní sportovní agentura. Zbývající náklady uhradí Jihlava ze svých zdrojů a pomocí úvěrů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihlava, hospodářství, závěrečný účet, přebytek, schodek, Horácká multifunkční aréna, financování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peter Klokner

dobrý den zaujal mě hned první odstavec vašeho článku kde se píše o navýšení příjmu města zajímalo by mě zdali se počet obyvatel města zdvojnásobil nebo jakým záhadným způsobem se množství vybraných peněz objevilo v pokladně . děkuji

Čtvrtek, 20. června 2024, 13:17Odpovědět

Dobrá zpráva: Hospodaření Jihlavy loni místo plánovaného schodku skončilo přebytkem | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.