Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horácká aréna, dopravní terminál, vodojem Bukovno. V roce 2024 Jihlava zvýší výdaje o šestnáct procent

Zhruba hodinu diskutovali jihlavští zastupitelé o rozpočtu na nadcházející rok 2024. Město Jihlava bude mít nachystáno 2,674 miliardy korun, z toho bude na kapitálové výdaje (tedy investiční akce) určeno přibližně 1,2 miliardy korun a na běžné výdaje (tedy provozní záležitosti) více než 1,4 miliardy korun.

Bezesporu největší investicí je výstavba Horácké multifunkční arény (HMA). V příštím roce půjde do této stavby 700 milionů korun, které budou podpořeny dotací Kraje Vysočina a Národní sportovní agentury celkem ve výši 450 milionů a kryty úvěrem ve výši 150 milionů.

„V příštím roce se také začne s výstavbou Centrálního dopravního terminálu, pro který má město připravených 50 milionů korun. Dále se začne stavět vodojem Bukovno, který bude v prvním roce potřebovat 25 milionů korun. Celkem za 70 milionů se začne opravovat také Brána Matky Boží a dům vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie s č. p. 35,“ jmenuje nejdůležitější investice mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Náměstek primátora Jiří Pokorný (ANO) na zastupitelstvu poznamenal, že se stavbou HMA se další investice v Jihlavě rozhodně nezastavují. „Stále se držíme zásady, že k příjmům se stavíme konzervativně. Pro rok 2024 jsme v plánování lehounce zvolnili. U výdajů bylo několik priorit. Ta zásadní je, že město má realizovat dlouhodobé a strategické investice, proto je tu poměrně masivní nárůst na straně výdajů,“ řekl Jiří Pokorný. 

Čistota v centru města 

Do debaty, která trvala bezmála hodinu, se jako první zapojil opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN). Zmínil třeba čistotu ve městě s tím, že veřejný prostor by si zasloužil určitě více investic. Odkázal se třeba i na zvýšení daně z nemovitosti. „Je tu otázka, jestli by se nešlo zaměřit na větší energetickou soběstačnost. Podle mě by město na tom mohlo do budoucna akorát vydělat. Pak bych se velice přimlouval za větší čistotu ve městě, minimálně v jeho centru. Ideálně bychom se mohli dostat na každodenní periodu vývozu odpadu,“ navrhoval Radek Hošek.

K otázce rozpočtu na nadcházející rok měla co říct i bývalá primátorka a nyní opoziční zastupitelka Karolína Koubová (PiFo). „Za náš klub mohu říct, že to, co nám v rozpočtu docela výrazně chybí, je nárůst i na té provozní stránce, protože vzhledem k inflaci a tomu, že se zvedají ceny, tam vidíme tu stagnaci na provozu. Mohlo by zdát, že to je dobře, že šetříme na provozu, ale je třeba si uvědomit, že do toho spadají služby jako třeba školství, sociální služby, opravy a údržba, úklid a tak podobně. Tak tam nám nepřijde úplně rozumné to tolik škrtit,“ dodala, že na rozpočtu je vidět, že město je v opravdu dobré finanční kondici.

Na Koubovou reagoval primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) s tím, že se běžné výdaje v novém rozpočtu zvyšují o 13 procent, což pokryje inflaci. „Je pravda, že se nezvyšují ve všech složkách," řekl Petr Ryška. Dodal, že město bude do rozpočtu přidávat další peníze v průběhu roku.

Rozpočet na rok 2024 podpořilo 29 přítomných zastupitelů, jeden byl proti, tři se zdrželi a dva nehlasovali.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky investice, rozpočet, výdaje, příjmy, zastupitelstvo, 2024, Jihlava

Horácká aréna, dopravní terminál, vodojem Bukovno. V roce 2024 Jihlava zvýší výdaje o šestnáct procent | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.