Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jihlavě začal odchyt holubů do klecí, ti jsou opět přemnožení. Pomohlo by, kdyby je lidé nekrmili, říká radnice

Na střeše obchodního domu Prior v Jihlavě pracovníci specializované firmy umístili klece na holuby, které budou pravidelně vyprazdňovány, aby nedocházelo k týrání ptáků. Město tak tím začalo s odchytem holubů, kteří jsou v Jihlavě přemnožení. Ten potrvá zhruba tři měsíce.

„Začali jsme s ním záměrně až teď v lednu. V prosinci měli totiž holubi – díky adventním trhům – dostatek potravních možností v centru města a nalákat je do klecí, by bylo náročnější,“ vysvětlila Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

Jak dodává mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, v uplynulých letech bylo každoročně odchyceno cca 300 kusů holubů. Ovšem kvůli dobrým hnízdním a potravinovým možnostem jejich populace opět rychle narostla. „Hodně by nám pomohlo, kdyby lidé holuby nekrmili. A když jim spadne kus pečiva na zem, aby ho sebrali a nenechávali ho právě ptákům. Krmí tak totiž i hlodavce, které město rovněž každoročně likviduje,“ řekla Katarína Ruschková. „Navíc bychom chtěli apelovat na obyvatele domů v centru města, aby si dostatečně zajistili půdy. Právě tam se holubům velice dobře hnízdí. Za rok jsou schopní vyvést mladé až pětkrát,“ upozornila.

Město přemýšlí o holubníku 

V souvislosti s přemnožemím holubů jihlavská radnice nyní uvažuje o vybudování holubníku. „Je to speciálně uzpůsobený prostor pro zdivočelé holuby, kde mají vytvořené podmínky pro hnízdění, jsou tam krmeni a napájeni. Přirozeně se potom většinu času na tomto místě zdržují a hnízdí. Osoba pověřená péčí o holubník ptáky krmí, uklízí v něm a zejména vyměňuje nakladená vejce za takzvané podkladky. Tím se zatím nejhumánnějším známým způsobem může snížit a udržovat populace holuba domácího ve městě,“ vysvětlila Ruschková, jak takový holubník vlastně funguje. 

Podmínkou pro to, aby fungoval, je ale zamezení hnízdění ve všech ostatních domech v centru. „Bohužel se nám to nedaří ani v domech ve vlastnictví města. Majetkový odbor pak vynakládá značné prostředky na úklid půdních prostor, kam nájemníci vlet holubů svojí nedbalostí umožní. Ptáci pak ničí půdy svým trusem, který tam bývá až v několikacentimetrových vrstvách. Stejně tak holubi poškodili například i fasádu kostela svatého Ignáce, která v loňském roce prošla rozsáhlou rekonstrukcí,“ krčí Ruschková rameny.

ANKETA: Po roce o půl opět přístupný veřejnosti. Opravený kostel sv. Ignáce se chlubí novou fasádou, nabídne bohatý kulturní program

Dominanta hlavního jihlavského náměstí, chrám sv. Ignáce z Loyoly, dostala po letech znovu důstojnou tvář. Po roce a půl oprav se svatostánek ve čtvrtek opět otevřel veřejnosti. Projekt za 33 milionů Kč umožnila podpora Fondů EHP a Norska.

Řadu hnízdních možností mají ptáci i na římsách a domech nezajištěných proti dosedání, na kostelích, budově pošty a dalších místech. „V tuto chvíli proto uvažujeme o objektu, kde by holubník mohl být a předběžně jsme zjišťovali, kdo by byl ochoten ho provozovat, nic bližšího ale zatím nemáme,“ dodala závěrem Katarína Ruschková. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky holub, odchyt, klec, centrum, počet, město, radnice, Jihlava

V Jihlavě začal odchyt holubů do klecí, ti jsou opět přemnožení. Pomohlo by, kdyby je lidé nekrmili, říká radnice | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.