Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Po roce o půl opět přístupný veřejnosti. Opravený kostel sv. Ignáce se chlubí novou fasádou, nabídne bohatý kulturní program

Dominanta hlavního jihlavského náměstí, chrám sv. Ignáce z Loyoly, dostala po letech znovu důstojnou tvář. Po roce a půl oprav se svatostánek ve čtvrtek opět otevřel veřejnosti. Projekt za 33 milionů Kč umožnila podpora Fondů EHP a Norska.

Kostel svatého Ignáce z Loyoly je jednolodní stavba se dvěma věžemi v průčelí. Bývalý jezuitský kostel vystavěl italský stavitel Jacopo Brascho v letech 1683 až 1689. Vystavené tam je sousoší Jihlavské piety z roku 1400, které je národní kulturní památkou.

Střechu, krov a průčelí raně barokní památky začali stavbaři opravovat loni zjara, lešení zmizelo teprve nedávno. Římskokatolická farnost u jihlavského kostela svatého Jakuba, která projekt řídila, na něj získala skoro 26 milionů korun z takzvaných norských fondů. Radní kraje navrhli zastupitelstvu schválit půlmilionový dar, radnice přidala přes 300 tisíc korun. Ministerstvo kultury dotovalo obnovu vstupních dveří 235 tisíci korunami. Na potřeby oprav vybírají pravidelně také sami farníci.

Kostel má teď místo krytiny z bonského šindele měděnou střechu. Opravená je čelní fasáda s kamennou a štukovou výzdobou, má také pozměněnou barvu. Je ve dvou odstínech kamene namísto původní jednolité světlé barvy. Díky těmto rozsáhlým opravám proměnil projekt kromě kostela i podobu historického centra města.

Jak se vám líbí nová fasáda kostela sv. Ignáce v Jihlavě?

Celkem hlasovalo70 čtenářů

„Když jsme se rozhodli, že ten kostel potřebuje spravit, tak jsme samozřejmě věděli, že hodně věcí je špatných, střecha zatékala, fasáda opadávala. Když se pak postavilo lešení, ukázalo se, že skutečný stav byl ještě horší," řekl při čtvrtečním slavnostním otevřením veřejnosti farář římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě a manažer projektu Marian Jiří Husek.

Otevření kostela sv. Ignáce po obnově

Čtvrtek, 7. prosince 2023, 20:03

Otevření kostela sv. Ignáce po obnově
Otevření kostela sv. Ignáce po obnově

Ten poděkoval za spolupráci islandské církvi, díky níž farnost uspěla s žádostí v norských fondech. Mezi hosty slavnosti s následnou bohoslužbou byl islandský biskup slovenského původu Dávid Tencer.

Nejen duchovní aktivity, ale širší kulturní využití

„Nepochybuji o tom, že chrám s tak bohatou historií a uhrančivou architekturou v novém kabátě, získá stálé místo v plejádě turistických cílů v regionu, rozšíří kulturní scénu našeho města a nabídne i nové akce,” dodává náměstek primátora města Jihlava Martin Laštovička.

Kněz Husek poté dodal, že by chtěl, aby byl chrám součástí života ve městě. „Chceme, aby ten kostel především byl tím místem modlitby, místem bohoslužby, ale aby to také byl živý kulturní prostor, kam přicházejí lidé, kteří hledají a kteří touží prožít něco pěkného, něco pěkného vidět," uvedl. Tato slova se mění v realitu prakticky okamžitě. 

V nadzemní galerii už je výstava nazvaná Jihlava zmizelá věnovaná soužití jihlavských Čechů, Němců a Židů před druhou světovou válkou. Další kulturní program na sebe nenchá dlouho čekat, ještě v prosinci nabídne prohlídku rekonstruovaného sakrálního prostoru Brána Jihlavy, na konci března ho rozezní koncert pěveckého sboru Campanula Jihlava, který zahájí návštěvnickou sezónu.

Od dubna bude mít chrám na Masarykově náměstí pravidelnou návštěvní dobu, připravená je mobilní aplikace v podobě audio průvodce.  

Přestože se podařilo kostel výrazně proměnit, práce zcela nekončí. „Došlo k citlivé obnově fasády, restaurování kamenných a štukových prvků, záchraně dekorativních detailů, oken a vstupních dveří. Velmi žádoucí jsou ale i opravy v interiéru a pozornost by si zasloužila taky fresková nástěnná a stropní výmalba,” doplňuje Karel Voldán, technický dozor stavby a generální projektant.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Biskupství brněnské, Město Jihlava | Zdroj ČTK, Magistrát města Jihlava

Štítky ČR, památky, stavby, církve, Jihlava, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Po roce o půl opět přístupný veřejnosti. Opravený kostel sv. Ignáce se chlubí novou fasádou, nabídne bohatý kulturní program | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.