Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Už žádné úlevy. Za popelnice musí letos v Jihlavě zaplatit i uprchlíci z Ukrajiny

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří mají v Jihlavě udělenou dočasnou ochranu cizinců, nyní musí platit již za všechny služby, stejně jako běžní obyvatelé ČR. Od letošního roku se na ně vztahuje i například poplatek za odpady.

Kromě toho uprchlíci už neušetří třeba na vstupném na kulturu, na sport, na koupaliště, do zoo, platí i v MHD. Všude na těchto místech musí ukrajinští uprchlíci platit stejné částky jako ostatní obyvatelé Jihlavy.

Co se týče například jihlavské MHD, tak tu měli uprchlíci z Ukrajiny zdarma zhruba tři měsíce. Jejich bezplatná přeprava vozy MHD skončila v sobotu 4. června 2022.

„Všechny dočasné podpůrné programy skončily už v loňském roce a od letoška vzniká na základě zákona o místních poplatcích ukrajinským uprchlíkům také povinnost platit místní poplatek za odpady. Podle tohoto zákona je povinna platit tento poplatek každá fyzická osoba přihlášená v obci, za což zákon považuje také ohlášení místa pobytu cizince, který pobývá na území ČR po dobu delší než 3 měsíce, kterému byl udělen azyl, mezinárodní ochrana nebo dočasná ochrana cizinců,“ informuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Poplatkovou povinnost nelze přenést na jiný subjekt, není tedy možné stanovit povinnost ubytovateli hradit poplatek za ubytované osoby. Podrobné informace o poplatku jsou k dispozici na webu města

Informační dopis z magistrátu 

Jak dále uvedl Daněk, ekonomický odbor jihlavského magistrátu jako správce poplatku průběžně aktualizuje databázi poplatníků k místnímu poplatku za odpady a na základě údajů z těchto aktualizací zpracovává jednotlivé poplatkové povinnosti. „Cizinci tedy nemusí správci poplatku hlásit přihlášení pobytu do Jihlavy. Všem novým poplatníkům následně zasíláme informační dopis na zaevidovanou adresu s platebními údaji k poplatku,“ vysvětlil vedoucí ekonomického odboru jihlavského magistrátu Jan Jaroš.

Kolik je v Jihlavě uprchlíků? 

Od začátku válečného konfliktu na Ukrajině, tedy od 25. února 2022, bylo v Jihlavě k pobytu přihlášeno celkem 3905 cizinců ukrajinské národnosti. Po počátečním vysokém nárůstu počtu nově přihlášených ukrajinských uprchlíků se tento počet ustálil na přibližně 300 až 400 nově přihlášených za měsíc. „Stejný počet se dá předpokládat i v příštích měsících. U ukrajinských uprchlíků dochází k velké fluktuaci, co se týká místa pobytu, často jsou v Jihlavě přihlášeni pouze krátkou dobu od okamžiku vstupu na území ČR, například několik týdnů,“ doplnil mluvčí Jihlavy. Poté změní místo pobytu do jiné obce či města. „Informaci o ukončení pobytu v Jihlavě také dostáváme automaticky, cizinci tedy nemusí hlásit správci poplatku ani ukončení pobytu v Jihlavě,“ upřesnil vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš.

Lidé z Ukrajiny, kteří chtějí požádat o dočasnou ochranu, se musí dostavit do některého z Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině. To jihlavské má adresu v Tolstého ulici. Tam se uprchlíci musí zaregistrovat. 

Školení o tom, jak správně třídit 

S cizinci obecně, nejen tedy s uprchlíky z Ukrajiny, v Jihlavě pracuje organizace F Point. Její pracovníci pořádají pro Ukrajince vzdělávací akce a školení, jak správně s odpadem nakládat a také o tom, jak správně odpad třídit. „Jihlavský magistrát tímto žádá poskytovatele ubytování nebo zaměstnavatele cizinců o předání informací o povinnosti platit poplatek za odpady,“ dodává Daněk.

Rok Ukrajinského domu v Jihlavě 

Lidem z Ukrajiny slouží už více než rok Ukrajinský dům. Ten nabízí dočasný azyl zhruba třicítce uprchlíků, většinou je zaplněný tak ze dvou třetin. Týdně jich podle informací od ředitelky organizace F Point Dany Fiedlerové ubytuje kolem dvaceti.

F Point už rok pomáhá uprchlíkům v Ukrajinském domě. Nejtěžší je pro ně české tvarosloví, říká pedagožka

Už rok v Jihlavě funguje Ukrajinský dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny. Týdně jich, podle informací od ředitelky organizace F Point, jež pracuje s cizinci, ubytuje kolem dvaceti. Aktuálně v budově bývalého domu dětí a mládeže...

Budova v přízemí nabízí služby jakéhosi komunitního centra. Zde je obyvatelům domu k dispozici knihovna, šatník, kavárna a také velká herna. Své služby tam poskytuje také zmíněná organizace F Point, kromě toho se do pomoci zapojují také ukrajinští dobrovolníci.

Organizace F Point se cizincům věnuje od roku 2017, podle ředitelky Dany Fiedlerové se pracovníci věnují všem národnostem, od loňska ale v drtivě většině převažují Ukrajinci. „V Jihlavě žije zhruba 3800 lidí z Ukrajiny, kteří do města přišli kvůli válečnému konfliktu. Během prvního roku jsme se věnovali zhruba 2200 uprchlíkům z Ukrajiny,“ shrnula první rok fungování Ukrajinského domu Dana Fiedlerová s tím, že uprchlých žen z Ukrajiny je zhruba 1800, s nimi přišlo asi 1100 dětí.

Všechny děti, které se svou rodinou přijdou z Ukrajiny do ČR, musí do tří měsíců zahájit povinnou školní docházku. V tomto F Point spolupracuje se školami a s jihlavským magistrátem. „Na začátku pracovníci magistrátu každému dítěti vyhledají vhodnou školu či školku, děti, které jsou mladší, chodí do herničky. V jihlavských školách je kapacita aktuálně zcela naplněná,“ dodala za F Point vedoucí sociální pracovnice Andrea Chvátalová.

Úklid jako poděkování 

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků včetně dětí v sobotu 25. března čistilo v Jihlavě městský park Malý Heulos. Brigádu uspořádala ukrajinská komunita jako poděkování za to, jak Češi pomáhají všem lidem z Ukrajiny, kteří sem utekli kvůli válce, řekl Radim Fiedler z organizace F Point.

„Ukrajinci byli nadšení, na uklízení se úplně vrhali. Zajímavé bylo, že ženy přišly velice krásně upravené. Byl to takový paradox, kontrast k těm pytlům na odpad. Šlo nám také o to, aby to byla akce proti náladám v Česku, kdy někteří Češi říkají, že jim Ukrajinci berou peníze, že jsou bordeláři. Dělám s nimi (uprchlíky) rok, neříkám, že s nimi nemám některé špatné zkušenosti, ale vesměs pozitivní," zhodnotil úklid Radim Fiedler.

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský Malý Heulos. Jako poděkování Čechům za pomoc

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků včetně dětí v sobotu 25. března čistilo v Jihlavě městský park Malý Heulos. Brigádu uspořádala ukrajinská komunita jako poděkování za to, jak Češi pomáhají všem lidem z Ukrajiny, kteří sem utekli kvůli válce, řekl...

Do úklidu se zapojilo 27 utečenců, z toho dva muži a hodně dětí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.lepsimisto.cz | Zdroj Město Jihlava

Štítky odpad, popelnice, poplatek, uprchlík, azyl, ochrana, Ukrajina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už žádné úlevy. Za popelnice musí letos v Jihlavě zaplatit i uprchlíci z Ukrajiny | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.