Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský Malý Heulos. Jako poděkování Čechům za pomoc

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků včetně dětí v sobotu 25. března čistilo v Jihlavě městský park Malý Heulos. Brigádu uspořádala ukrajinská komunita jako poděkování za to, jak Češi pomáhají všem lidem z Ukrajiny, kteří sem utekli kvůli válce, řekl Radim Fiedler z organizace F Point.

„Ukrajinci byli nadšení, na uklízení se úplně vrhali. Zajímavé bylo, že ženy přišly velice krásně upravené. Byl to takový paradox, kontrast k těm pytlům na odpad. Šlo nám také o to, aby to byla akce proti náladám v Česku, kdy někteří Češi říkají, že jim Ukrajinci berou peníze, že jsou bordeláři. Dělám s nimi (uprchlíky) rok, neříkám, že s nimi nemám některé špatné zkušenosti, ale vesměs pozitivní," řekl Radim Fiedler.

Do úklidu se zapojilo 27 utečenců, z toho dva muži a hodně dětí. Ukrajinská komunita se tak rozhodla dát opět veřejně najevo svoji vděčnost za českou podporu. Myšlenka se zrodila mezi samotnými Ukrajinci, kteří se obrátili na F Point, aby jim pomohl s organizací. „Jsem velmi ráda, že se taková příležitost koná v našem městě Jihlava, městě, které se pro dobu války na Ukrajině stalo našim druhým domovem. Máme možnost přispět k tomu, aby bylo v předvečer jara a jarních svátků čisté. Tak, jak jsme to dělávali doma, když se příroda probudí a hlas ptáků vybízí k práci na dvoře," uvedla Ukrajinka Natalie Pavlovová.

Jeden rok Ukrajinského domu 

V Jihlavě funguje od loňského března Ukrajinský dům, nedávno tedy uplynul rok od jeho otevření. Tvoří ho dvě patra pro dočasné ubytování a přízemí, kde je ukrajinské komunitní centrum. Podle ředitelky F Pointu Dany Fiedlerové žije v Jihlavě přes 3800 lidí, kteří přišli kvůli válce z Ukrajiny. 

 Týdně se, podle informací od ředitelky organizace F Point, v domě ubytuje kolem dvaceti uprchlíků. „Dům funguje ve spolupráci s městskou policií, úřadem práce, organizací F Point a také se Střediskem křesťanské pomoci. A myslím, že během prvního roku vše fungovalo velmi dobře. Jsem rád, že stát na ubytování uprchlíků přispívá i nadále, i když bylo původně avizováno, že podpora na konci roku 2022 skončí,“ poznamenal na tiskové konferenci k ročnímu výročí v Ukrajinském domě primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

F Point už rok pomáhá uprchlíkům v Ukrajinském domě. Nejtěžší je pro ně české tvarosloví, říká pedagožka

Už rok v Jihlavě funguje Ukrajinský dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny. Týdně jich, podle informací od ředitelky organizace F Point, jež pracuje s cizinci, ubytuje kolem dvaceti. Aktuálně v budově bývalého domu dětí a mládeže...

Pracovníci F Pointu pomáhají Ukrajincům s jejich integrací, úzce spolupracují se školami. Pro malé děti, které zatím nechodí do školky, funguje v domě herna. „Pracujeme nejen tady v domě, s uprchlíky provozujeme i jiné aktivity třeba u nás v sídle F Pointu,“ dodala Dana Fiedlerová.

V Ukrajinském domě probíhá po celý týden intenzivní výuka češtiny, s F Pointem spolupracuje třeba i kaligrafička. Ta podle Fiedlera během různých činností pomáhá dětem s celkovým zklidněním. Do takzvaného šatníku se zakoupily šicí stroje, obyvatelé domu si zde tak třeba mohou upravit své oblečení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Antranias / pixabay

Štítky úklid, Ukrajina, příroda, lesopark, Malý Heulos, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský Malý Heulos. Jako poděkování Čechům za pomoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.