Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavský tunel se na osm týdnů uzavře. Některé jeho části jsou na konci životnosti

, aktualizováno 17. ledna 2022, 14:56

Jihlavský tunel čeká rozsáhlá oprava, která bude probíhat za úplné uzavírky. Práce jsou předběžně naplánovány na duben letošního roku.

Jednotubusový tunel se dvěma jízdnímu pruhy, který je součástí silnice I/38 na obchvatu Jihlavy, je dlouhý 304 metrů a byl uvedený do provozu v roce 2004. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětluje Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Opravy provede společnost Energovod CZ, a.s., která ze sedmi uchazečů o zakázku předložila nejvýhodnější ekonomickou nabídku a práce provede za 53 735 384,76 korun bez DPH, přičemž předpokládaná hodnota dle zadávací dokumentace činila téměř 62,5 milionu korun bez DPH.

Značená objížďka

Zmíněné opravy se neobejdou bez dopravního omezení pro všechny řidiče. „Práce budou probíhat za úplné uzavírky tunelu po dobu osmi týdnů, což je o dva týdny méně proti předpokladu daného projektovou dokumentací.  V obou směrech bude tedy doprava převedena na značené objízdné trasy dle rozhodnutí příslušného silničního správního úřadu,“ dodává Martin Buček k dopravnímu omezení.

V průběhu prací dojde k sanaci závad na stavební a technologické části tunelu. Konkrétně bude provedena oprava stavební části tunelu, úprav svodidel a doplnění tlumičů nárazu. „Technologická část zahrnuje sanaci rozvodny NN, kabelových rozvodů NN, zdrojů nepřerušované dodávky energie, uzemňovací soustavy, osvětlení, řídicího systému, dopravního systému, televizního CCTV systému, elektronického požárního systému, elektronického zabezpečovacího systému a SOS hlásek,“ jmenuje za ŘSD Buček.

Zahájení oprav ŘSD předběžně plánuje na duben 2022.

Pozor na rychlost 

V dubnu 2019 bylo v Jihlavském tunelu zahájeno měření rychlosti. Nejvyšší povolená rychlost, kterou řidiči smí tunel projet, je 60 km/h. „Ke dni 3. října 2021 bylo v Jihlavském tunelu letos oznámeno 8 194 přestupků," sdělil již dříve na dotaz redakce Lubomír Dohnal, vedoucí jihlavského odboru dopravy. 

Na začátku roku 2021 v Jihlavě přibylo další místo, kde se měří rychlost - na silnici II/602 na frekventovaném úseku u Hosova. To, jestli v Jihlavě přibudou další místa s úsekovým měřením rychlosti, zatím nelze říct. O měření rychlosti opakovaně žádají například občané žijící na Rantířovské ulici. „Další místa se připravují, ale zatím nebyla projednána s policií ani s dopravní komisí, teprve poté bude možné je zveřejnit, ale není to otázka nejbližší budoucnosti," nastínil Radovan Daněk

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Jihlavský tunel, oprava, uzavírka, ŘSD, doprava, tunel, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, Jihlava, Energovod CZ, a.s., Lubomír Dohnal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský tunel se na osm týdnů uzavře. Některé jeho části jsou na konci životnosti | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.