Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘEHLED: Opravy na Tolstého a na Brněnském mostě, nový terminál. Co vše se letos chystá v Jihlavě?

Jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání, které se konalo v prosinci 2021, jednali o konečné podobě rozpočtu na rok 2022. Ten kromě dotačních titulů, které město nabízí, či dalších výdajů spojených s chodem samotného úřadu, obsahuje i velké množství investičních akcí – jak nových projektů, tak oprav domů, chodníků i silnic.

„Rozpočet bude v roce 2022 pracovat s téměř s jednou miliardou a půl. Schodek rozpočtu dosahuje 27 milionů, což je nejméně za poslední tři roky a je kryt i revolvingovým úvěrem, klasické úvěry již město žádné nemá. Návrh rozpočtu částečně také počítá se zvýšením cen energií, stavebních prací i materiálů, a pokud by připravené peníze nestačily, je možné sáhnout do Fondu rezerv a rozvoje. Zároveň předpokládáme, že na některé investiční akce získá město dotační prostředky, čímž se sníží výdaje města. V případě lepší ceny (oproti ceně rozpočtované) některé z investičních akcí, které by mohlo být dosaženo v rámci veřejné zakázky, je možné uspořené finanční prostředky v rámci rozpočtu přesunout a využít je jinde,“ uvedl Jan Jaroš, vedoucí ekonomického odboru magistrátu.

Začaly opravy měšťanského domu na dolním náměstí. Po rekonstrukci se do něj vrátí čajovna, v patrech bude kultura

V Jihlavě dnes začala rekonstrukce měšťanského domu číslo 21 na Masarykově náměstí, na niž město dostalo dotaci z takzvaných norských fondů. Dvouleté opravy tohoto domu v městské památkové rezervaci budou stát okolo 80 milionů korun.

Největší akcí pro tento rok je samozřejmě start výstavby Horácké multifunkční arény a demolice Horáckého zimního stadionu. „Výstavba zatím celkově vychází na miliardu a půl s tím, že máme přislíbenou dotaci od Kraje Vysočina v hodnotě 500 milionů korun a budeme se ucházet také o podporu od Národní sportovní agentury, která by mohla přispět až 300 miliony korun. Velice děkujeme i za příspěvky veřejnosti na transparentní účet, kam je stále možnost přispět, dárci budou navždy spojeni s výstavbou haly,“ uvedl náměstek primátorky Petr Ryška s tím, že veškeré informace o podpoře haly lze najít na tomto webu. 

Výstavba a rekonstrukce chodníků, silnic a zastávek

Jednou z největších stavebně-dopravních akcí je takzvané Zvýšení bezpečnosti dopravy v Jihlavě. Ta se v roce 2022 překlopí do čtvrté etapy, která bude podle odhadů stát kolem 46 milionů korun včetně DPH. Tento rok budou v rámci projektu realizovány následující stavební akce na území města Jihlavy:

  • rekonstrukce chodníků, komunikace a kanalizace v ulici Kosovská,
  • rekonstrukce zastávek MHD 5. května včetně napojení na stávající chodníky a realizace nového  přechodu pro chodce s nasvětlením, rekonstrukce vodovodu,
  • rekonstrukce chodníků a komunikace v ulici Pod Příkopem včetně výstavby nového přechodu pro chodce a veřejného osvětlení, rekonstrukce vodovodu,
  • výstavba nového chodníku a veřejného osvětlení v ulici Smrčenská včetně rekonstrukce stávající zastávky MHD Smrčenská, rekonstrukce vodovodu,
  •  výstavba nového chodníku a veřejného osvětlení v ulici Znojemská,
  •  rekonstrukce stávajících či výstavba nových chodníků v lokalitě Brtnické předměstí, úprava tvaru křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Polní,
  •  rekonstrukce zastávky MHD a výstavba chodníků a přechodu pro chodce s nasvětlením při zastávce Lesnov,
  • výstavba nových chodníků a přechodu pro chodce s nasvětlením v ulici Polenská

Plány na vlakovém nádraží 

V rámci celkové rekonstrukce a modernizace přestupního uzlu osobní drážní a městské hromadné dopravy bude upraveno veřejné prostranství před budovou hlavního vlakového nádraží a zároveň bude zrevitalizován přilehlý park. „Cílem projektu je podpora udržitelných forem dopravy, usnadnění přestupů a zlepšení komfortu uživatelů veřejné hromadné dopravy. Celý prostor bude také bezbariérově upraven, doplněn o chybějící přístupové chodníky a přechody pro chodce, což spolu se zvolených dopravním řešením zvýší bezpečnost všech jeho uživatelů," vysvětluje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Akce proběhne v návaznosti na rekonstrukci nádražní budovy, kterou připravuje Správa železnic, a souběžně s opravou sloupů trakčního trolejového vedení a úpravou přístřešku pro cestující a zázemí pro řidiče MHD, které zajistí Dopravní podnik města Jihlavy. Jedná se o jednu z prvních zastávek MHD, která zde sloužila již mezi lety 1909 a 1948 pro tramvaj a následně pro trolejbusovou dopravu. 

Opravy starého „Brňáku" 

Starý Brněnský most je dlouhý 46 metrů a vysoký 8,7 metru, byl postaven v roce 1927 a stojí na místě, kudy dříve vedla státní silnice spojující Německo s Maďarskem. Oprava mostu je plánována na tento rok a měla by stát kolem 40 milionů. „Po jejím dokončení by na mostě měl zůstat stávající jednosměrný dopravní režim (který zde byl obnoven v roce 2003) s tím, že se rozšíří chodník pro pěší," dodává Hrdličková. 

Vylepšení sídliště 

V tomto roce si polepší také lidé, kteří bydlí v lokalitě ulic Bří Čapků, Ke Skalce a Seifertova. Rekonstrukce se bude týkat chodníků, silnic i vodohospodářské infrastruktury, navíc zde bude umístěno nové veřejné osvětlení a trakční vedení pro možnou budoucí obsluhu této lokality prostřednictvím MHD. „Rekonstrukce ulice Bří Čapků byla připravována již v roce 2019, kvůli následné situaci v rámci pandemie se však nenašla žádná stavební firma, která by měla o takovou zakázku zájem. Byla proto odložena a naplánována na tento rok společně s opravou okolních ulic," poodhaluje Hrdličková další letošní plány. 

Rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21

Jihlava získala na rekonstrukci tohoto domu prestižní grant z Evropského hospodářského prostoru, konkrétně programu Kultura, v hodnotě téměř 39 milionů korun. Celkové náklady jsou odhadovány na 80 milionů, a bude se tak jednat o jednu z největších investic připravovaných na tento rok. Dům se stane centrem kultury, vzdělání i turismu a jeho provozovatelem bude příspěvková organizace města Brána Jihlavy. Vrátí se sem také čajovna Kuba & Pařízek, která bude po dobu rekonstrukce objektu působit v náhradních prostorách v Brněnské ulici.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky 2022, plány, investice, rozpočet, Jihlava, chodník, rekonstrukce, silnice, Jan Jaroš, Petr Ryška, Evropský hospodářský prostor, Správa železniční dopravní cesty, Dopravní podnik města Jihlavy, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

PŘEHLED: Opravy na Tolstého a na Brněnském mostě, nový terminál. Co vše se letos chystá v Jihlavě? | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.