Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Českém mlýně se už rýsuje běžecký ovál. Zasněžovat začali i na Šacberku

V jihlavském volnočasovém areálu Český mlýn se již začalo zasněžovat. Technický sníh pokryje zelenou plochu vedle pumptracku a skateparku. Vzniknout by zde měla strojově upravená trať pro běžecké lyžování – jak na skate, tak i stopa na klasiku. Technický sníh se vyrábí při mrznutí ve sněhových dělech pod vysokým tlakem rozprašované vody.

Jak sníh v areálu přibývá, můžete on-line sledovat na webové kameře ZDE.

Pokud to počasí dovolí, tak by měla trasa být dlouhá až jeden kilometr. Běžeckou trasu město za pomoci spolku zajistilo i v minulém roce, a to u jihlavského amfiteátru. Letos se trasa přemístila právě do Českého mlýna. 

Běžkaři v loňském roce mohli v Jihlavě vyrazit na uměle zasněžovaný ovál, který vznikl v lesoparku Heulos, měřil 500 metrů. Tento rok si tedy o několik metrů polepší. Podle náměstka primátorky Petra Ryšky si vloni přišlo zasportovat denně i několik stovek lidí, když bylo pěkné počasí. Primátorka Karolína Koubová zmiňuje to, že podle záznamů z kamer městské policie třeba dva lidé za jeden den na Heulose nalyžovali 50 kilometrů. „Přijde mi to neuvěřitelné, na okruhu museli strávit několik hodin," vzpomíná s úsměvem na loňskou zimu Karolína Koubová. 

Podle Ryšky bude možné sportovat i večer, protože areál Českého mlýna je osvětlený. „Samozřejmě těžko říct, jestli bude možné běžkovat až do noci, kdy už bude úplná tma," dodává náměstek Petr Ryška. Město má podle něj odkoupeno jedno sněžné dělo, zbytek vybavení má vypůjčený. Určitě dobrou zprávou je to, že toto sportoviště bude pro běžkaře zdarma.

Sněhová děla jedou i jinde 

Zasněžovat se ale nezačalo jen v krajské Jihlavě. „My zasněžujeme taky," řekl Pavel Havlíček ze sjezdovky Šacberk u Jihlavy. Havlíček chce využít k výrobě technického sněhu také mrazy ohlášené na dnešní noc. „Pak tam bude nějaká pauza. Ale jestli se předpověď nezmění, příští týden by měly být pěkné mrazy," uvedl.

V neděli se má podle předpovědi meteorologů oteplit, mrznout by mělo zase od pondělí. V noci na úterý by mohlo být až minus sedm stupňů Celsia a na sněhové pokrývce až minus deset stupňů.

Na jihlavském Masarykově náměstí je od první adventní neděle otevřený ovál s umělým ledem. V pracovních dnech dopoledne podle radnice většinou patří školákům, odpoledne na něm bruslí veřejnost. Kapacita kluziště je kvůli epidemii omezená na 80 lidí.

Vánoce v Jihlavě: Na kluziště v omezeném počtu a s dokladem o bezinfekčnosti, ve stáncích ke koupi jen stromky a ryby

Jihlava si za dodržení všech mimořádných opatření adventní atmosféru zachová. Pro návštěvníky bude zdarma otevřeno kluziště s kapacitou 80 osob. Jarmareční stánky i vánoční strom zůstanou nasvícené, barvami bude zářit i Mariánský sloup a z...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky lyžování, Český mlýn, běžky, mráz, rekreace, počasí, Jihlava, Šacberk, mlýn, ovál, umělý sníh, Petr Ryška, Karolína Koubová, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém mlýně se už rýsuje běžecký ovál. Zasněžovat začali i na Šacberku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.