Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vánoce v Jihlavě? S kluzištěm, dřevěným městečkem a pod taktovkou Petra Píši, doufá vedení města

Za měsíc nastane adventní čas a tím začnou přípravy na nejoblíbenější svátky v roce. Přípravy na vánoční program jsou v plném proudu také na jihlavské radnici. Plány však mohou zkomplikovat nová vládní nařízení a také nepříznivá epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním covid-19. Mnoho lidí určitě nepotěšilo to, že se ani letos nakonec neuskuteční průvod sv. Martina.

Ten se kvůli pandemii koronaviru nekonal ani v roce 2020. „Letošní průvod jsme chystali do poslední chvíle, už byl znám i program a trasa. Po vyhlášení listopadových pandemických opatření jsme ale byli nuceni jej opět zrušit. Na Masarykově náměstí není možné zajistit omezený počet návštěvníků a kontrolu očkovacích certifikátů, klinických příznaků či testování. Velmi nás to mrzí a upřímně doufám, že to je naposled a příští rok už průvod sv. Martina uspořádáme bez omezení,“ uvedla radní města pro oblast kultury Silvie Čermáková.

Město rozhodnutí zdůvodnilo i tím, že chce předejít případnému rozříření nákazy onemocněním covid-19 a stížnostem z řad veřejnosti na konání tak hojně navštěvované akce, a to v době, kdy se udělují ve školách ředitelstvá volna, narůstají karantény a respirační onemocnění, ale i čísla s nákazou covid-19. „Město nechce z této již tradiční akce udělat pouze osekanou akci bez programu, ohňostroje, jarmarku, a to jen kvůli tomu, aby byla," uvedl již dříve pro Jihlavskou Drbnu Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy. 

Jihlava bude i letos bez oslav sv. Martina. Organizaci město konzultovalo i s hygieniky

Rada města Jihlavy rozhodla o tom, že ani letos kvůli nepříznivé epidemiologické situaci se nebudou konat oslavy svatého Martina s průvodem a oblíbeným doprovodným programem. Stejně tak tomu bylo i v loňském roce.

Na přípravách akce Jihlava k Vánocům ale město pracuje dál. Dřevěné vánoční městečko bude opět kolem ledové plochy, která se začne stavět na přelomu října a listopadu. Prodejní stánky budou tentokrát i pod kašnou na horním Masarykově náměstí. „Na kluzišti i u stánků budeme schopni zajistit platná opatření, pokud nedojde k jejich dalšímu zpřísnění nebo úplnému zákazu venkovních akcí. Omezit počet bruslících dovedeme a na režim u prodejních stánků bychom také měli být schopni dohlížet,“ dodává Koukal. 

Na přípravě letošního programu akce Jihlava k Vánocům opět spolupracuje Petr Píša. Kluziště vyroste kolem morového Mariánského sloupu a kolem ledové plochy budou dřevěné prodejní stánky.

„Počítá s větším prostorem uvnitř vánočního městečka než v roce 2019. Uskutečnit by se měla divadelní představení a koncerty a počítá se třeba i s účinkováním kovářů. Plánují už se také tematické komunitní večery nebo filmové projekce," jmenuje dále Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

V plánu je i vystoupení místních spolků, kapel či žáků Základní umělecké školy Jihlava.

Jak s vánočním stromečkem? 

A jak to bude s vánočním stromečkem, bez kterého by Vánoce nebyly Vánocemi? V krajské Jihlavě se bude vybírat hned ze tří vánočních stromů. Nakonec se vybere ten, který půjde nejsnadněji pokácet. Otázkou je jeho rozsvěcení, jakou proběhne formou. Zda klasicky, v přítomnosti široké veřejnosti, nebo on-line formou, jako tomu bylo vloni. Co se týče termínu, tak tam je to jasně dané. Pro všechna města Vysočiny je shodné to, že rozsvícení vánočního stromu plánují na první adventní neděli 28. listopadu.

Jaké budou Vánoce na Vysočině? Jihlava vybírá ze tří stromů a plánuje kluziště, Třebíč rozšíří výzdobu

Už za měsíc, konkrétně 28. listopadu, začíná advent. S tím souvisí výzdoba měst a také řada vánočních akcí, které jsou s těmito svátky spjaté. Otázkou je, nakolik se, vzhledem k aktuální epidemiologcké situaci, budou moci všechny plány...

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky zábava, covid, Martin, Vánoce, kluziště, jarmark, program, Jihlava, radnice, Petr Píša, COVID-19, nemoc, vánoční stromek, pandemie covidu-19, kiosek, Silvie Čermáková, advent, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Jihlavě? S kluzištěm, dřevěným městečkem a pod taktovkou Petra Píši, doufá vedení města | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.