Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská radnice se večer u příležitosti významného výročí zahalí do státních barev

Jihlava se připojí k oslavám stého výročí založení Československé obce legionářské (ČsOL). Fasáda jihlavské radnice se dnes večer rozzáří bílou, modrou a červenou barvou, tedy trojicí státních barev.

„Je nám ctí být alespoň touto formou součástí oslav tak významné organizace. A to nejen pro její minulost, ale i současnost, kdy pomáhá válečným veteránům a svým členům v sociální a zdravotní oblasti,“ uvedla jihlavská primátorka Karolína Koubová.

Radnice bude nasvícená zhruba tři hodiny

Na budovu radnice se budou 3. září promítat bílá, červená a modrá barva zhruba tři hodiny. Od setmění ve 20 hodin zhruba do 23. hodiny. Nasvícení navíc už nebude bránit lešení, které z budovy po pěti měsících zmizelo. Skončila totiž první etapa opravy střechy radnice, a to skoro s měsíčním předstihem.

Prvorepubliková Československá obec legionářská patřila ke státotvorným organizacím, zastávající ideály demokracie a humanismu a v meziválečném Československu se stala se svými takřka 50 tisíci členy největší veteránskou organizací. „Věříme, že tato akce pomůže zvýšit povědomí o československých legionářích a jejich činech, které vedly ke vzniku samostatného Československa a jejichž odkaz se stal jedním z pilířů bojových tradic Ozbrojených sil České republiky,“ vysvětlil význam akce předseda ČsOL Pavel Budinský.

ČsOL sdružuje 4 tisíce členů

Po okupaci vlasti v roce 1939 byla ČsOL nacisty násilně zrušena a velká část členů se zapojila do protinacistického odboje. Po roce 1945 obnovila svou činnost, ale po nástupu komunistického režimu byla opět protiprávně zrušena a působila pouze v exilu. Teprve po pádu totality byla v již svobodném státu opět obnovena a v roce 2003 přijala do svých řad tzv. novodobé válečné veterány, účastníky zahraničních operaci AČR.

V současnosti ČsOL sdružuje téměř 4 tisíce válečných veteránů, jejich rodinných příslušníků, potomků legionářů a svých sympatizantů. Postupně se ČsOL stala ekonomicky silnou organizaci, jež účelně a cílevědomě realizuje své dlouhodobé projekty s celorepublikovým dosahem. 


 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, stát, barva, výročí, Československá obec legionářská, Jihlava, náměstí, Karolína Koubová, Československo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice se večer u příležitosti významného výročí zahalí do státních barev | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.