Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Střecha jihlavské radnice dostane nový kabát. Vymění se i rafičky na hodinách

Během dubna budou započaty práce na opravě střechy jihlavské radnice. Současně s ní se opraví také hodinová věž a ciferník hodinového stroje. Práce potrvají do konce letošního září.

Opravy střechy jihlavské historické radnice budou rozděleny do několika etap. V letošním roce proběhne první etapa, při které se opraví část střechy do Masarykova náměstí. Druhá etapa se navrhne k realizaci pro příští rok, při té se opraví část střechy do vnitrobloku radnice. „Střecha je dlouhodobě ve špatném technickém stavu a v období přívalových dešťů do ní již několikrát zateklo,“ vysvětluje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Při opravě se kompletně vymění stávající krytiny, které tvoří keramické tašky (Bobrovky) a opraví či se vymění stávajících klempířské prvky, včetně nového nátěru.

„Opraví se a natřou také krytiny hodinové věže, jejichž součástí je hodinový stroj, který také projde úpravou a nahrazeny budou i jeho rafičky. Dále se pracovníci zaměří na vikýře nad střešní krytinou, kde je předběžně navržena výměna krokviček a dřevěného bednění vikýřů. Z části se opraví také konstrukce krovu, rozsah této opravy bude určen po odstranění krytiny a kontrole technického stavu krovu, nicméně počítáme s výměnou a impregnací poškozených částí,“ doplnil tajemník úřadu Evžen Zámek.

Celková oprava střechy bude stát přes 3 miliony korun. „Podali jsme si žádost o zařazení kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, předběžně máme přislíbenou dotaci ve výši 500 tisíc korun,“ dodala Vladislava Hudečková, vedoucí kanceláře tajemníka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, Jihlava, střecha, oprava, hodiny, stroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha jihlavské radnice dostane nový kabát. Vymění se i rafičky na hodinách | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.