Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jihlavě začne dezinfekce popelnic. Lidé je musí přistavit na celý den a nedávat do nich odpad

Příští týden bude v krajské Jihlavě probíhat dezinfekce vlastních sběrných nádob na komunální odpad. Práce budou probíhat vždy pouze ve svozový den v dané ulici.

Začátek je naplánován na pondělí 1. června, konec by měl být 10. července. Služby města Jihlavy (SMJ) budou spolupracovat s odbornou firmou.

„Tato společnost zajistí dezinfekci nádob, které užívají obyvatelé Jihlavy na odpad z domácností. Veškeré popelové nádoby musí být přistaveny jak výsypu, tak k dezinfekci od 6 hodin ráno,“ upřesňuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Dezinfekce se bude provádět zhruba u šesti tisíc popelových nádob. Speciální vůz na dezinfekci popelnic a kontejnerů pojede po trase svozu komunálního odpadu. „Pomocí hydrauliky, trysek, saponátů a studené vody, provede pod tlakem dezinfekci nádoby. Uvedená technologie není schopna z popelnic zcela odstranit ztuhlé tuky a jiné pevné složky odpadů, které se během používání usadí na stěnách a dně popelových nádob,“ popisuje mluvčí Málek.

Pozor na zablokování auty 

Dezinfekce bude prováděna po celý svozový den. „Proto prosíme občany, aby sběrné nádoby nechávali přistavené až do pozdních večerních hodin a nedávali do nich odpad. Důležité také je, aby k nim byl přístup a nebyly blokované zaparkovanými vozidly. Vydezinfikovaná nádoba bude opatřena nálepkou s označením roku 2020,“ dodává Martin Málek.

Harmonogram jednotlivých ulic

V prvním, sudém týdnu od 8. 6. do 12. 6. bude dezinfekce prováděna na sídlišti Březinova, Demlova, Na Kopci, Bedřichově, Starých Horách, Na Dolech, Jiráskova, oblasti okolo hlavního nádraží ČD v okolí ulic Sokolovská, Kollárova, Královský Vršek, Havlíčkova, Dusíkova, Rejchova, Halasova, Dykova, Tomáškova, Hellerova, Dr. Procházky, Na Vyhlídce a Kalvárii u rodinných domků – 110 l, 120 l a 240 l nádoby.

V druhém, lichém týdnu od 15. 6. do 19. 6. bude dezinfekce prováděna na sídlišti Březinova, Demlova, Na Kopci, Bedřichově, Starých Horách, Na Dolech, Jiráskova, oblasti okolo hlavního nádraží ČD v okolí ulic Sokolovská, Kollárova, Královský Vršek, Havlíčkova, Dusíkova, Rejchova, Halasova, Dykova, Tomáškova, Hellerova, Dr. Procházky, Na Vyhlídce a Kalvárii, sídliště – 660 l a 1100 l nádoby.

Ve třetím, sudém týdnu od 22. 6. do 26. 6. se budou dezinfikovat nádoby v centru města a přilehlém okolí v ulici Fibichova, oblasti mezi ulicemi Kosovská – Brtnická – Znojemská, Sukova, U Cvičiště, Na Hliništi, Seifertova, Svatopluka Čecha, Wolkerova, Mahlerova, 17. Listopadu, Štursova, Zborovská, Leoše Janáčka od ul. Zborovská, Erbenova po ul. Hamerníková, Kosov, Sasov a Helenín u rodinných domků – 110 l, 120 l a 240 l nádoby.

Ve čtvrtém, lichém týdnu od 29. 6. do 3. 7. se budou dezinfikovat nádoby v centru města a přilehlém okolí v ulici Fibichova, oblasti mezi ulicemi Kosovská – Brtnická – Znojemská, Sukova, U Cvičiště, Na Hliništi, Seifertova, Mahlerova, 17. Listopadu, Štursova, Zborovská, Leoše Janáčka od ul. Zborovská, Erbenova po ul. Hamerníková, Kosov, Sasov, Helenín, sídliště Horní Kosov, Za Prachárnou, Dolina, Jiráskova, Vrchlického, Žižkova, Telečská, Pávov, Antonínův Důl, Červený Kříž, Hosov, Popice, Vysoká, Pístov, Heroltice, Hruškové Dvory, Henčov, Zborná a Pančava - sídliště - 660 l a 1100 l nádoby.

V pátém, sudém týdnu od 6. 7. do 10. 7. bude dezinfekce prováděna na sídlišti Horní Kosov, Za Prachárnou, Dolina, oblasti mezi ulicemi  Jiráskova, Vrchlického, Žižkova, Telečská, Pávov, Antonínův Důl, Červený Kříž, Hosov, Popice, Vysoká, Pístov, Heroltice, Hruškové Dvory, Henčov, Zborná, Pančava a Telečská u rodinných domků – 110 l, 120 l a 240 l nádoby.

Nepřijeli? Volejte SMJ 

V případě, že vám nebude popelová nádoba dezinfikována v termínu, který je výše uveden, volejte neprodleně v době od 6:00 do 14:30 na SMJ, a to na telefonní čísla 567 553 227, 237, 251. „Při oznamování nedostatků či stížnosti je potřeba dodržet termín plánovaného dezinfikování .  Nejpozději však do ranních hodin do 9. 7. Potom již nelze nádoby dezinfikovat, protože firma provádějící tyto práce opouští Jihlavu a přemisťuje se do dalšího města,“ vysvětluje mluvčí Martin Málek.

Ještě upozorňuje, že SMJ si vyhrazují právo na změny a úpravy při dezinfekci nádob v důsledku například poruchy techniky nebo jiných neočekávaných událostí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky dezinfekce, odpad, popelnice, SMJ, Jihlava, Martin Málek, Leoš Janáček, Červený kříž, Kosovo, Svatopluk Čech, Popice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renáta Jirků

Tady na Kosově se ani desinfekce nekonala

Sobota, 22. srpna 2020, 12:33Odpovědět

Jitka Panovcová

Nenašla jsem naši ulici Palackého kdy bude ta desinfekce popelnic. Panovcová

Středa, 3. června 2020, 18:38Odpovědět

V Jihlavě začne dezinfekce popelnic. Lidé je musí přistavit na celý den a nedávat do nich odpad | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.