Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je dobrusleno. Jihlavské kluziště se dle ohlasů povedlo, využilo ho 41 tisíc lidí

Ještě v neděli 2. února byli na jihlavském Masarykově náměstí k vidění bruslaři, kteří využili jihlavské kluziště kolem Mariánského sloupu. Tato jihlavská novinka vzbudila u veřejnosti velký ohlas, třeba v lednu si na ledové ploše zabruslilo tři a půl tisíce návštěvníků týdně. Největší návštěvnost byla v prosinci, mezi svátky se na ledě projelo přes šest tisíc lidí.

Než se večer na Hromnice přepnula strojovna ledového kluziště z chlazení na topení, návštěvnost pokořila 40 tisícovou hranici. Demontáž ledu však není definitivní, Masarykovo náměstí se promění v kouzelnou adventní vesnici i před příštími vánočními svátky.

„Na konci ledna se ozvalo mnoho hlasů, které chtěly ledovou dráhu na jihlavském náměstí prodloužit. Bohužel to kvůli podmínkám veřejné zakázky nebylo možné, avšak začínáme uvažovat, že se příští svátky bude bruslit ještě o pár dní déle,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Ledovou plochu pod širým nebem využilo celkem 41 104 bruslařů. To, že se kluziště lidem líbilo, dokazuje i anketa, kterou mohl kdokoliv vyplnit na jihlavské radnici. Dohromady se sešlo 285 hlasů, z nichž žádný neobsahoval méně než čtyři hvězdičky z pěti. Nejvíce plných bodů dostalo kluziště a tvar adventní vesnice, nejméně zase jarmark nebo kinematograf.

Kolik to vše stálo?

Uplynulé jihlavské Vánoce vyšly městskou kasu přes sedm milionů korun. Nejnáročnějším měsícem byl prosinec, který vyšel na pět a půl milionu. Adventní čas si vyžádal finance navíc i na provoz jarmarečních stánků, kulturní program nebo dovoz a odvoz vánočního stromku.

I za leden ještě musí město počítat s výdaji za odebranou elektřinu a provoz kluziště. Přesné vyúčtování radnice zveřejní v březnu.

„Vodou a zbytkem ledu z rozpuštěného kluziště město zavlaží stromy kolem morového sloupu a také v lesoparku Heulos. Odhadem bylo vody v ledu asi 40 tisíc litrů,“ vyčíslil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky kluziště, brusle, Masarykovo náměstí, Vánoce, radnice, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je dobrusleno. Jihlavské kluziště se dle ohlasů povedlo, využilo ho 41 tisíc lidí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.