Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlaváci, pozor. Blíží se konec termínu pro evidenci psů, čas je už jen do 30. ledna

Jihlavská radnice přišla s důležitým upozorněním, které se týká majitelů psů. Veterinární zákon uložil všem pejskařům, aby do konce roku 2020 nechali svého psa trvale označit mikročipem. Protože neexistuje centrální registr trvale označených psů a jejich chovatelů, vydalo statutární město Jihlava vyhlášku, kterou stanoví držitelům psů povinnost přihlásit čipovaného psa do evidence.

Evidence psů do registru úřadu je zdarma. Psa je možné zaevidovat zároveň s přihlášením k poplatku. 

V evidenci k poplatku ze psů má město Jihlava evidovaných 3650 psů, z toho s neevidovaným čipem je zatím cca 85%. Počet evidovaných psů se ale zvýšil za poslední měsíc dvojnásobně. V prosinci bylo v evidenci pouze 7% psů s evidovaným čipem. 

Evidenci pro území města Jihlavy vede ekonomický odbor Magistrátu města Jihlavy. Evidované zvíře, které se zaběhne či je odcizeno, má tak větší naději, že se vrátí ke svému původnímu majiteli mnohem rychleji.

Pokuta až 100 tisíc korun 

„Z evidence psů mohou profitovat ale také občané, kteří psa nevlastní, neboť v případě škody způsobené psem nebo při znečištění veřejného prostranství bude možné snadněji prokázat vlastnictví psa, a tím i zodpovědnost za způsobenou škodu nebo protiprávní jednání,“ vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Zároveň dodává, že hlásit psa do evidence nemusí ti držitelé, kteří již číslo čipu svého psa oznámili správci poplatku ze psů. Neohlášení psa do evidence může být posouzeno jako přestupek. Za ten hrozí sankce ve výši až 100 tisíc korun.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky evidence, pes, čip, registr, Jihlava, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlaváci, pozor. Blíží se konec termínu pro evidenci psů, čas je už jen do 30. ledna | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.